Gutter er grådigere enn jenter

Når gutter selv kan bestemme hvor stor belønning de skal få, velger de dobbelt så mye som jentene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gutter mener de fortjener mer penger enn det jenter gjør. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Forskerne så stor forskjell på gutter og jenter da cirka hundre barn og ungdom mellom 18 og 19 år selv skulle avgjøre hvor mye penger de syntes de fortjente for å ha svart på spørsmål i en undersøkelse.

– Spørreundersøkelsen dreide seg om i hvilken grad vi tar valg som er bra for oss, og hvordan vi påvirkes til å ta våre valg. Jeg var interessert i å se hvem det var som tok seg best betalt, og i vår undersøkelse ser vi at gutta i gjennomsnitt tar dobbelt så mye som jentene.

– Det viser tydelig at synet på belønning påvirkes av om du er gutt eller jente, sier professor i samfunnspsykologi Joar Vittersø ved Universitetet i Tromsø.

Beskjedne jenter

Ungdommene fikk en konvolutt med fem tiere da de skulle levere inn besvart spørreundersøkelse.

– De fikk beskjed om at det var opp til dem selv å ta det de syntes de fortjente, og man ser at jenter er mer sjenerte på egne vegne, mener Vittersø.

Jentenes forklaringer på hvorfor de tok mindre penger enn guttene, var at spørreundersøkelsen ble gjennomført i en skolesetting og at de derfor ikke så grunn til å ta betalt.

De mente også at spørreundersøkelsen tok så kort tid at de ikke syntes de fortjente noe for jobben. De var også usikre på om hvis de selv tok penger, så var det andre som ikke ville få.

Tok lite penger

– Det er rimelig å tenke at jenter er mindre egoistiske enn gutter og at de er mer orientert mot andre. Spørsmålet er om de har en større rettferdighetssans, eller om de syntes at 50 kroner var lite penger uansett.

Noe som forbauset forskeren, var at ungdommene i hovedsak tok et veldig beskjedent beløp. Guttene tok i gjennomsnitt 26 kroner, og jentene tok 14 kroner.

– Halvparten av ungdommene tok ingen av pengene, men lot dem ligge. Det tyder på at vi ikke er så maksimerende, og at det ikke er penger som styrer de valgene vi gjør. Vi styres også av normer og rettferdighetssans, avslutter forskeren.

Powered by Labrador CMS