Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Forskere sitter ved bord
Er singellivet oppskrytt? Både ja og nei, ifølge Nantje Fisher og Peder Kjøs. Er du fornøyd med å være singel, har du også bedre sex.

Ny studie: Trives du som singel, har du også et bedre seksualliv

Er du singel og trives uten fast partner, har du et langt bedre seksualliv enn single som lengter etter et fast forhold. 

1,4 millioner nordmenn lever alene. Likevel har det vært lite forskning på denne gruppen. Parforholdet har fått all oppmerksomhet.

Hvordan er det å være singel i Norge i dag? Hvor enkelt er det å få tilgang på sex som singel? Og er det forskjell på kvinner og menns muligheter? Trives folk med å bo alene, eller drømmer de fleste egentlig om parforholdet med stor P?

Dette er noen av spørsmålene forsker Nantje Fisher tar for seg i en ny studie. Hun er forsker og leder for CENSE: Norsk forskningssenter for seksuell helse ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo.

I studien ser hun både på personer som er single og personer i parforhold. Hun ser også på hvordan disse rapporterer om eget seksualliv.

Det hun syntes var særlig interessant, er at de som er single, rapporterer om veldig varierende grad av tilfredshet med seksuallivet.

– Å trives som singel og å oppleve det som selvvalgt virker sterkt inn på seksuell trivsel. De single som nylig har blitt forlatt, eller som er mest opptatt av å finne en fast partner, er sannsynligvis langt mindre tilfredse med seksuallivet, understreker hun.

Fischer forteller at generell tilfredshet i parforholdet også smitter over på tilfredshet med seksuallivet. 

– Funnene er kanskje ikke overraskende, men det er viktig å få data på hvordan single har det også seksuelt. Single er jo en stadig voksende del av befolkningen. I dag vet vi lite om deres seksuelle helse, sier hun.

Podcast: Om singelliv

I denne episoden av Universitetsplassen kan du høre forsker Nantje Fischer i samtale med psykolog og forfatter Peder Kjøs. De diskuterer blant annet frekvens på sex for single og par, hvor eksperimentell sex folk egentlig har og om det er forskjell på skeive og straighte når det gjelder disse temaene. De er også innom onani og forskjellige mønstre for kvinner og menn – både for onani og valg av partner.

Hør hele episoden her.

En av fire er fornøyde med sexlivet sitt

Den nye studien viser at halvparten av de som er i parforhold, er fornøyde med sexlivet sitt, mens bare en av fire single er tilsvarende fornøyde med sitt sexliv. 

I materialet er det med både heterofile og skeive. Fischer sier at antall skeive i studien likevel ikke er mange nok til å kunne gi sikre svar på om det finnes gruppeforskjeller her.

Mye kan tyde på at singellivet er oppskrytt, mener Peder Kjøs. Han er psykolog, forfatter og foredragsholder.

 – Singellivet er oppskrytt i den forstand at det gjerne snakkes om som noe som skal være gøy og morsomt og fritt og variert. For veldig mange så skjer det likevel kanskje ganske lite. I hvert fall skjer ikke alt man ønsker seg, sier Kjøs.

Både han og Nantje Fischer understreker at det store skillet mellom de single som er misfornøyde, og de som er fornøyde med å være uten en fast partner, dreier seg om hvor selvvalgt det er.

– Er man singel uten å ha lyst til å være det, så oppleves det ikke som morsomt. Og det er nok den kategorien single jeg møter flest av i min praksis, sier Kjøs.

– Det er viktig å ha med seg at det å være singel ikke er synonymt med å være ensom. De som har det bra med seg selv og har et rikt sosialt liv, er de samme som sannsynligvis rapporterer om et tilfredsstillende seksualliv, sier Fischer.

Hun påpeker at vi i vårt samfunn har parforholdet som ideal og å finne «sin bedre halvdel» som ideal.

– Dette har ført til en utbredt stigmatisering av dem som er single, særlig de voksne single, som «fortsatt ikke har funnet noen». En vanlig antakelse er at alle egentlig ønsker seg en partner og at det er synd på dem som ikke har lykkes med å finne noen, sier Fischer.

Forskere mot hvit vegg
De fleste single har sex med en de kjenner, forteller Peder Kjøs og Nantje Fischer.

– De aller fleste synes seksualitet er ganske viktig. Det er også noe vi blir opplært om i samfunnet og noe vi får vite vi bør ha mye av. De fleste oppfatter det også som viktig å ha et variert seksualliv, sier Nantje Fischer.

I hennes studie opplyser litt over 60 prosent av alle spurte at de har hatt sex med en annen person den siste måned. Det gjelder om de er i parforhold eller single. 

Blant par har rundt 40 prosent sex ukentlig, mens det kun gjelder fire til seks prosent av de single. At frekvens er viktig for seksuell tilfredshet, er også ett av funnene.

– Av naturlige grunner er det ikke like lett med tilgang til en å ha sex med der og da når du er singel, kommenterer hun. 

Undersøkelsen hennes viser at det er langt mer vanlig for single å ha sex med en de kjenner litt fra før, enn med en ukjent.

– Singelforskningen jeg har gjort, viser at det er vanlig å ha sex med en venn eller en man kaller «en varig sexpartner». Det dreier seg om en du ligger med, men ikke definerer som kjæreste. I tillegg er det noen som har sex med eksen eller en tilfeldig kontakt. Det absolutt mest uvanlige er å ha sex med en prostituert, sier Fischer.

– Det stemmer veldig godt med det jeg hører som terapeut. Stort sett har folk sex med folk de kjenner. Det er ikke så vanlig å bare plukke opp noen på byen, sier Kjøs. Han tror ikke Tinder eller dating-apper har endret så mye på det.

– De færreste har sex først gang de møtes. De tar det litt gradvis enten de møtes på fest eller via en app, sier han.

De aller fleste går forsiktig fram

Både Kjøs og Fischer mener at medienes historier om unge er betydelig overdrevet. De skriver at de debuterer tidlig og går rett på avanserte former for sex inspirert av pornografi fordi de føler seg presset til det. 

– Dette er fortellinger som dukker opp med jevne mellomrom – ikke minst i forbindelse med russetiden. Der fortelles det særlig om unge jenter som blir utnyttet. Det tegnes et bilde av at dette er vanlig, men det hører til unntakene. De aller fleste tar det stille og rolig, sier Kjøs. Han peker også på at den seksuelle debutalderen går opp – ikke ned.

Nantje Fisher er enig: Det vanlige er å ta det forsiktig og pent ved seksuell debut. Og at eksperimentering med mer avansert sex kommer senere når man er mer erfaren. 

Både seksualforskeren og psykologen understreker at det har blitt mindre tabuer omkring sex i løpet av de siste par tiårene. Begge er likevel fortsatt forbauset over at en del kjønnsroller ser ut til å ligge fast.

– Jenter kan fortsatt ikke i samme grad som gutta ta for seg av ulike partnere uten at det hefter ett visst stigma omkring det, sier Kjøs. 

Fischer er enig. Hun trekker også fram et annet tema, som det ikke snakkes så mye om: solosex eller onani. Hun har også forsket en del på dette. Hennes funn tyder på at det er stor forskjell mellom menn og kvinner når det gjelder solosex.

Forskere sitter på sofa.
Onani er et tema det bør forskes mer på, mener Peder Kjøs og Nantje Fischer.

– I studien om single og sex vår fant vi at de single kvinnene som onanerte mest, også var de som var mest fornøyd med sexlivet sitt. De er kanskje mer nysgjerrige på seksuallivet sitt og så fører solosex til lyst på mer sex. Mange ser dette også som del av et frigjøringsprosjekt og å ha kontroll over eget seksualliv, sier hun og peker på at det ser annerledes ut for mennene.

Hun sier at de fant at menn som onanerer mye, ofte er misfornøyd med seksuallivet sitt. Det å onanere hadde en viss kompensatorisk funksjon. Det kan tenkes å bli sett på som en erstatning for sex med en partner.

Peder Kjøs understreker at det ligger et paradoks her.

– Vi lever i en tid der det blir fremstilt som kulere for kvinner å onanere. Også de lekreste sex-leketøyene er designet for kvinner. Samtidig har menns onanering blitt litt skambelagt og latterliggjort, til tross for at det er kjent at menn generelt onanerer mye mer enn kvinner, sier han.

Nantje Fischer er enig i at dette er et tema det bør forskes mer på – i tillegg til singellivet.

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS