25 nye pollinerende insekter oppdaget

Bier og andre arter som befrukter planter er på tilbakemarsj, men nye arter blir stadig oppdaget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De 25 nye artene

Bier (9): Andrena apicata, Hoplitis leucomelana, Hylaeus gibbus, Hylaeus pectoralis, Lasioglossum sexstrigatum, Nomada opaca, Nomada villosa, Nomada subcornuta og Biastes truncates.

Blomsterfluer (7): Ceriana conopsoides, Chrysotoxum octomaculatum, Cheilosia reniformis, Cryptopipiza notabila, Eupeodes goeldlini, Ferdinandea ruficornis og Heringia latitarsis.

Snyltefluer (5): Heteronychia proxima, Phania curvicauda, Smidtia conspersa, Linneamyia rossica og Tachina ursina.

Graveveps (1): Ectemnius sexcinctus.

Gullveps (2): Chrysis pseudobrevitarsis og Omalus biaccinctus.

Biller (1): Pseudovadonia livida.

De to siste årene er det blitt funnet 25 nye pollinerende insekter i Norge.

[gallery:1]

Pollinerende insekter er svært viktige brikker i naturens økosystemer, og bestøvning er helt nødvendige for produksjon av både mat og blomster.

De 25 nye artene som er funnet gjennom Artsprosjektet, er alle såkalte blomsterbesøkere. Det betyr at de kan ha stor verdi som bestøvere av planter.

Ni av de nye artene er bier. En av artene, sandjordbie (Lasioglossum sexstrigatum), har i den senere tid utvidet sitt utbredelsesområde, og kommet til Norge.

– I tillegg til de 25 nye artene, har vi også gjort en rekke nye funn av sjeldne pollinatorer. Hele sju arter av bier er funnet for bare andre gang i Norge, forteller seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Dette gjelder for eksempel den kritisk truete rødknappsandbia (Andrena hattorfiana).

Et annet spennende funn er, ifølge forskeren, blomsterbukken Pseudovadonia livida.

– Det er ikke ofte det blir funnet nye trebukker i Norge. Det var derfor svært gledelig at denne arten er bekreftet i Norge, forteller Ødegaard.

Vet litt mer

Eksperter antar at om lag én av fem arter som finnes i Norge, ikke er oppdaget ennå. Artsprosjektet er opprettet nettopp for å finne ut mer om de ukjente artene.

– Pollinerende insekter er livsviktige for oss mennesker. For å beregne den økonomiske verdien av den jobben pollinerende insekter gjør, og for å si noe om hvordan vi mennesker påvirker prosessene, trengs det grunnleggende kunnskap om artsmangfoldet – og med de 25 nyoppdagede insektene, vet vi nå litt mer, sier Ingrid Salvesen, prosjektleder i Artsprosjektet.

Powered by Labrador CMS