Ikke lett å bli klok på torsken

Fjorten førsteårsstudenters bekjentskap med 200 torsk ble ikke helt som forventet. Fiskene oppførte seg slett ikke som studentene hadde beregnet...

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vokser fisken fortest i varmt eller kaldt vann, undret studentene ved Høgskolen i Bergen.

Torsken ble delt inn i flere kar, med to forskjellige temperaturer. Studentene hadde forventet at fiskene som hadde 15 grader celsius i vannet ville vokse mest, men slik gikk det ikke.

I løpet av de 29 dagene forsøket varte, vokste torsken med bare 10 varmegrader i vannet seg større enn fiskene som svømte rundt i 15 grader.

Charlotte Strand, Kristina Velure, Inger Helen Lund og Ole Oddgeir Bergheim studerer havbruksteknologi, og hadde ansvaret for ett av karene med torsk.

- Forsøk på Island har vist at den ideelle vanntemperaturen for torsk er ca. 14 grader. Fisken i vårt kar hadde bare 10 varmegrader, men klarte seg likevel bedre enn fiskene i nabokaret, forklarer studentene.

Torsk skal trives

Hva skjedde?

- Det er tydelig at det er mer enn temperaturen som er viktig for torskens trivsel, mener Charlotte.

- Torsk har god hørsel og godt syn. Den trives best under stabile forhold og blir stresset av temperatursvingninger og støy.

Kristina legger til at torsk er en relativt vanskelig oppdrettsfisk. Riktig fôringsfrekvens er viktig, og Kristina peker på at den ikke var optimal under forsøket.

- Vi har lært veldig mye av dette forsøket. Det er veldig positivt å få jobbe konkret med fisk allerede i det første semesteret på høgskolen, sier de fire studentene samstemt.

Det nye oppdrettseventyret

Studentene forteller at mange i dag ser på torsk som det nye oppdrettseventyret.

Teknologisk sett har oppdrett av torsk mange likhetstrekk med lakseoppdrett, men torsken oppfører seg likevel ganske forskjellig fra laksen.

- Torsk har et annet bevegelsesmønster enn laks, og stikker for eksempel lettere av fra oppdrettsannlegget, kan Ole Oddgeir fortelle.

Bachelorutdanningen i havbruksteknologi handler om å finne gode løsninger som tar hensyn til miljøet og artenes behov. Studentene lærer blant annet om fiskebiologi og vannkvalitet.

Studentene får også praksisopphold i andre relevante virksomheter som en del av utdanningen.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bergen - Les mer

Powered by Labrador CMS