
Store forskjeller i Oslo-ungdoms levekår
Ungdom som bor best, bruker oftere narkotika enn de som bor trangt i utleieleiligheter.
Boligen og nærmiljøet er viktige i unge folks oppvekst.
To av tre Oslo-ungdommer vokser opp i enebolig, rekkehus eller flermannsbolig, mens én tredjedel bor i blokk- eller bygårdsleilighet.
Og det er stor variasjon i boligtype mellom bydelene i Oslo: Ungdom i vest vokser typisk opp i eneboliger, mens de i sentrum og øst langt oftere vokser opp i blokk og bygårder.

I et nytt forskningsprosjektet har forskere ved velferdsinstituttet NOVA sett på ulike sider ved osloungdommens bo- og livssituasjon.
- Les også: Savner søvnvennlig hverdag for ungdom
Finner flere levekårsforskjeller i Oslo
– Et hovedmål var å̊ se nærmere på hvordan osloungdommens livssituasjon varierer med deres bosituasjon. Våre analyser viser systematiske forskjeller i levekår og livskvalitet ut fra hvordan og hvor i Oslo ungdommene bor, forteller forsker Patrick Lie Andersen.
Sammen med kollega Hans Christian Sandlie har han funnet ut at ungdom som bor i leide eller trangbodde leiligheter sjeldnere er fornøyd med lokalmiljøet og sin egen helse.
Disse ungdommene har også oftere depressive symptomer enn de som bor bedre.
– I tillegg ser vi at de som flytter ofte, er mindre tilfredse med livssituasjonen sin og sosiale relasjoner enn jevnaldrende i bedre bosituasjoner, sier Sandlie.
De som bor best, bruker mest narkotika
Spesielt tydelige forskjeller finner forskerne i utdanning og tanker om framtiden.
Både skoleprestasjoner og utdanningsambisjoner er dårligere blant ungdom som bor trangt og som flytter ofte, sammenlignet med de som har en bedre boligsituasjon.
Men ikke alle funnene trekker i samme retning.
Når forskerne undersøkte rusmiddelbruk og atferdsproblemer, fant de at de som leier og bor trangt kommer best ut.
De har sjeldnere vært beruset og har en mindre erfaring med brukt av cannabis.

- Les også: Dette er ungdommen nå til dags
8000 ungdommer
Studien bygger på analyser av informasjon fra spørreundersøkelsen Ung i Oslo 2015, som ble gjennomført av forskere ved NOVA.
Den omfatter svar om bosituasjonen fra rundt 8000 elever i videregående skoler i alderen 16 til 19 år.
Det er fjerde gang at Ung i Oslo-studien blir gjennomført. Første gang skjedde i 1996, deretter i 2006 og 2012, og nå i 2015.
Familien avgjør
Forskerne understreker at de ikke kan fastslå at bosituasjonen alene forårsaker disse sammenhengene.
Mye av variasjonen i levekår etter bosituasjon handler om ungdommenes familiebakgrunn. Det er foreldrenes økonomi og utdanning, om ungdommene har innvandrerbakgrunn, eller om foreldrene bor sammen eller er skilt.
Det at ungdom i vanskelige bosituasjoner skårer lavere på for eksempel velvære og skoleprestasjoner, kan skyldes at foreldrene deres har få ressurser.
Likevel er det ifølge Andersen god grunn til å tro at bosituasjonen preger ungdommene, også uavhengig av familiebakgrunn.
– Det å vokse opp i en blokkleilighet uten eget rom, eller det å flytte flere ganger i ungdomstiden, fører til andre oppveksterfaringer, enn om de har eget rom i en enebolig eller har en stabil oppvekst i ett og samme nabolag. En vanskelig bosituasjon bidrar nok til at mange opplever utfordringer i ungdomstiden, sier han.
Referanse:
Andersen, P.L. & Sandlie, H.C: Osloungdoms bosituasjon og levekår – sosiale og geografiske forskjeller, NOVA-Notat 5/16. NOVA/HiOA Oslo 2016.