Tenåringsfedme kan gi multippel sklerose

Svært overvektige tenåringsjenter har dobbelt så stor risiko for å utvikle multippel sklerose senere i livet, viser en amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange farer knyttet til fedme i tenårene, og nå viser en stor amerikansk undersøkelse at også risikoen for multippel sklerose (MS) øker hvis man som 18-årig har vært kraftig overvektig.

238 371 kvinner i alderen 25 til 55 deltok i undersøkslen som nylig ble offentliggjort i tidsskriftet Neurology.

De mange deltakerne ble bedt om å notere ned vekt og høyde som 18-åringer, og forskerne regnet ut BMI-en deres. Kvinnene skulle velge sin kroppsfigur som den så ut da de var henholdsvis 5, 10 og 20 år gamle, ut fra silhuetter i 9 størrelser.

Forsøket varte i 40 år, og forsøkspersonene skulle annet hvert år fylle ut et spørreskjema om sin helse.

Bare for tenåringer

Forsøket viste at kvinner som var alvorlig overvektige, med en BMI på 30 eller mer da de var 18, hadde dobbelt så stor risiko for å utvikle MS som kvinnene som hadde en BMI mellom 18,5 og 20,9.

For de lett overvektige var risikoen bare litt høyere. Selv korrigert for røyking og fysisk aktivitet viste tallene samme resultater.

– Resultatene våre viser at vekten som tenåring er svært viktig for å kunne bestemme risikoen for MS. Og det gjelder i høyere grad for tenåringer enn for barn eller voksne, sier forsøksleder Kassandra Munger fra Harvard School of Public Health i USA.

For lite D-vitamin

Dessuten var risikoen for de kvinnene som hadde angitt store kroppsstørrelser som 20-åringer også dobbelt så stor som for kvinnene med de tynne kroppsstørrelsene. Kroppsstørrelsen som 5- og 10-årig viste ingen sammenhenger med sykdommen.

Forskerne mener selv at det er to mulige årsaker til sammenhengen mellom fedme og MS.

Et høyt D-vitamin-nivå i kroppen reduserer risikoen, og svært overvektige mennesker har ofte for lite D-vitamin. Dessuten produserer fettvevet visse stoffer som påvirker immunsystemet og visse typer celler som vitenskapsfolkene knytter med MS.

______________________________

Saken er oppdatert 20.11.09, kl 01:13. (MS er ikke en muskelsykdom, men  en nervesykdom, jfr lesekommentarene).

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenke:

Body size and risk of MS in two cohorts of US women; Neurology 2009 73: 1543-1550 (mer enn abstrakt krever betaling) 

Powered by Labrador CMS