Transfett kan gjøre deg aggressiv

Forskere rapporterer sammenheng mellom problematferd og det usunne fettet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Istockphoto)
(Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Fett og transfett

Over halvparten av de mettede fettsyrene kommer fra meieri- og kjøttprodukter. De bidrar også med mesteparten av transfettsyrene.

Margarin var tidligere den største kilden til transfettsyrer.

I løpet av 1990-årene fjernet produsentene transfettsyrene fra margarinen.

Matoljer og margarin bidrar med over halvparten av de flerumettede fettsyrene.

Kilde. Helsedirektoratet

Inntak av vesentlige mengder transfett er blitt koblet til flere negative helseeffekter, som økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Sannsynligvis øker også risikoen for blant annet diabetes 2, og betennelsesreaksjoner i kroppen.

Sammenhengen som nå rapporteres om atferd og fettinntak gjelder både kvinner og menn, ifølge forskere fra University of California, San Diego School of Medicine i USA.

Studien skal ifølge forskerne være en første dokumentasjon på at transfett kan føre til uheldig atferd, med variasjonsbredde fra utålmodighet til tydelig aggressjon.

- En første dokumentasjon

I den nye studien kartla forskerne kosthold og atferd til 945 voksne personer, for å kunne analysere forholdet mellom inntak av transfettsyrer og atferd.

- Personene som inntok mat med høye nivåer at tranfettsyrer, kunne i vesentlig grad assosieres med høyere nivåer av aggressjon.

Det sier forsker Beatrice Golomb ved det amerikanske universitetet, i en pressemelding.

I en tidligere studie er det antydet at inntak av selv beskjedne mengder transfett kan bidra til depresjon.

Her var hovedkildene til transfett naturlige, i form av produkter som ost og helmelk.

Herder fettet

Transfettsyrer finnes for øvrig i et ukjent antall industrielt produserte matvarer hvor man foretar en delvis herding av oljer.

Herdingen skjer ved at umettede fettsyrer tilføres hydrogen, og blir mettede. Slik kan en matvareprodusent hindre at fettet harskner, og  for eksempel bakervarer kan gis lang holdbarhetsdato.

En tidligere norsk gjenomgang har vist at matgruppene som bido mest til transfettsyrer i kosten var meieriprodukter (50 prosent), kjøtt (19 prosent), gjærbakst/kaker (8 prosent) og brødvarer (7 prosent).

Mer om dette hos Matportalen

For norske forbrukere er det vanskelig å orientere seg. Produsentene er ikke pålagt å opplyse om deres varer inneholder transfett.

Referanse: 

Golomb BA , Evans MA , White HL , Dimsdale JE (2012) Trans Fat Consumption and Aggression. PLoS ONE 7(3): e32175. doi:10.1371/journal.pone.0032175

Powered by Labrador CMS