Tilgang til vitenskapelige tidsskrifter koster universitetene og høyskolene mange titalls millioner kroner i året. (Illustrasjonsbilde: Sergei25 / Shutterstock / NTB scanpix)
Snart kan norske forskere miste tilgang til tusenvis av tidsskrifter
Forlagene har gitt beskjed om at det er mulig å lese tidsskriftene ut januar.
Avtalene som de norske universitetene hadde med forlagene om tilgang til vitenskapelige tidsskrifter gikk ut nyttårsaften.
Unit - Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning og forhandlingsteamene fortsetter nå forhandlingene med forlagene på overtid, i hvert fall ut januar.
Forhandlingsteamene har blant annet bestått av rektorer og prorektorer fra UiO, UiB, UiT og NTNU.
Forhandlingene handler om åpen tilgang til vitenskapelige artikler, og det forhandles med forlagene Elsevier, Springer Nature, Wiley og Taylor & Francis.
Så lenge forhandlingene pågår, er forlagene innstilte på å gi lesetilgang i alle fall ut januar, med ett unntak:
- Beskjeden vi har så langt, er at vi opprettholder tilgang også for Elsevier til vi har hatt et forhandlingsmøte som antakelig blir i slutten av januar, sier seniorrådgiver Ståle Sand Kalkvik ved NTNU Universitetsbiblioteket. Han er tett på de nasjonale forhandlingene.
- Vi antar at vi i praksis har tilgang til Elsevier-artiklene ut januar, men Universitsbiblioteket er forberedt på at noe kan skje før dette, forteller han til Universitetsavisa.
Det som er usikkert, ifølge Kalkvik, er om den åpne tilgangen også vil gjelde for nye artikler fra Elsevier.
- Vi kan ikke garantere at vi får tilgang til artikler som utgis etter 1. januar. Dette vet vi per i dag ikke. Men denne begrensningen vil i så fall kun gjelde for Elsevier.
Dyr tilgang
Forskerforum har fått innsyn i den nåværende avtalen med Elsevier. De skriver at institusjonene totalt betalte 8,8 millioner euro til Elsevier i 2018, noe som tilsvarer 87,3 millioner kroner etter dagens kurs.
Videre skriver Forskerforum at i perioden 2014 til 2018 har norske offentlige og private institusjoner betalt forlaget over 400 millioner kroner, etter dagens kurs.
Avtalen har gitt dem tilgang til rundt 2400 tidsskrifter gjennom databasen ScienceDirect.
Elsevier er verdens største forlag for medisinsk og vitenskapelig litteratur. Forlaget har hovedkvarter i Amsterdam, men har betydelig virksomhet i Storbritannia, USA og andre steder, ifølge Wikipedia
Denne artikkelen ble først publisert i Universitetsavisa.