Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overlater avgjørelsen til Stortinget hvorvidt utenlandske studenter skal betale skolepenger eller ei. (Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix)

Altfor gode karakterer i økonomifag, altfor få lærere på ingeniørutdanningene

Her får du de viktigste nyhetene fra universitets- og høgskolesektoren fra uka som gikk.

Økonomi

Dette betyr statsbudsjettet i praksis

Forskningsrådet har gått gjennom sentrale poster på statsbudsjettet og hva det betyr for forskningen i Norge framover: Regjeringen øker forskningsbudsjettet med 2,1 milliarder kroner. Forskningsrådets eget budsjett vil øke med 500 millioner kroner. 

Les mer hos Forskningsrådet

638 søknader til fristen 15. oktober

Over 2 milliarder i forskningsmidler ble lyst ut til Forskningsrådets frist i oktober. Spesielt stor interesse var det for potten på 850 millioner kroner til innovasjonsprosjekter.

Les mer hos Forskningsrådet

Stadig mer penger på bok på Høgskolen i Oslo og Akershus

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har ikke greid å stoppe opphopningen av ubrukte bevilgninger i år. Ifølge høgskoleledelsen vil situasjonen bedre seg i årets siste fire måneder.

Les mer hos Khrono

Kritikk mot 90 ubrukte millioner

Dei nasjonale senterne, som blant annet Fremmedspråksenteret på Høgskolen i Østfold, Kunst og kultur i opplæringa ved Universitetet i Nordland, Lesesenteret  på Universitetet i Stavanger og Matematikksenteret på NTNU, skal bidra til gjennomføringen av nasjonal utdanningspolitikk. Nå viser det seg at de har 90 millionar kroner på bok. Kunnskapsdepartementet får kritikk frå Riksrevisjonen.

Les mer På Høyden

Motstand mot skolepenger for internasjonale studenter

Forslaget om skolepenger for internasjonale studenter møter motstand i regjeringens støttepartier på Stortinget. Men Krf gir ingen garantier.

Les mer hos Forskerforum

Skal fakke svindel-studentene

Regjeringen ønsker å spare inn 63,5 millioner kroner gjennom å innføre fast kontroll av studenter som får borteboerstipend.

Les mer Universitas

Over og ut for likestillingsprisen

Den årlige likestillingsprisen for kjønnsbalanse i forskning er et avsluttet kapittel, fremgår det av statsbudsjettet. – Det er leit å miste utmerkelsen av de som har jobbet hardt med et viktig og ofte vanskelig felt, mener Kif-komiteens leder Curt Rice.

Les mer på Ressursbank for likestilling i forskning

––––––––––––––––––––––—

Utdanning

86 prosent er fornøyde med utdanningen på Universitetet i Oslo

UiO har gjennomført sin største kandidatundersøkelse noensinne. 86 prosent er fornøyd med utdanningen og 82 prosent av kandidatene er i jobb.

Les mer på Uniforum

- Urimelig mange som får A og B

Av 7811 masteroppgaver i økonomi som er blitt levert inn de siste åtte årene har 85 prosent fått toppkarakter – enten A eller B. Det er for mange, viser en ny rapport.

Les artikkelen hos Dagens Næringsliv

Utestenger rundt 150 personer fra høyere utdanning

Nytt register gjør det vanskeligere for juksere å snike seg til utdanning.

Les mer i Universitas

Kandidatundersøkelsen 2014: Åtte av ti er i jobb etter studier på Universitas

Mange UiO-studenter får seg fast jobb, men det er fremdeles mennene som tjener mest. 

Les mer i Universitas

 

Danske universiteter kutter 4000 studieplasser

Danske universiteter må skjære ned på studentene. Det vil særlig ramme internasjonale studenter, i strid med regjeringens ønsker.

Les mer i Forskerforum

Riksrevisjonens årlige rapport: – Kunnskapsdepartementet bryter regelverket

Riksrevisjonen mener den økonomiske oppfølgingen av de private høyskolene er for dårlig. – Vi har god oversikt, mener Kunnskapsdepartementet.

Les mer i Universitas

––––––––––––––––––––––—

Fusjoner

Høgskolen i Bergen åpner for fusjon med universitetet

Høgskolen i Bergen har hatt høstens siste styremøte om fusjonsprosessen. Nå åpner de for  en sammenslåing med Universitetet i Bergen som ett av to alternativer.

Les mer På Høyden

Sintef ønsker ikke å bli en del av NTNU

Konsernsjef Unni Steinsmo i Sintef mener en sammenslåing vil skade dynamikken i samarbeidet.

Les mer i Universitetsavisa

Frykter sammenslåing

De to småskolene Haraldsplass Diakonale Høgskole og Høgskolen Betanien i Bergen diskuterer sammenslåing. Studenter frykter dette kan føre til dårligere studiekvalitet.

Les mer i Studvest

––––––––––––––––––––––—

Forskning

 

Vil hente toppforskere - uten utlysning

Universitetet i Bergen vil kalle inn internasjonale forskere, det vil si gå til ansettelse utenom utlysning, sakkyndige komiteer og alminnelig konkurranse. Dette kan være ett av virkemidlene for å bygge opp forskning i verdensklasse i Bergen, ifølge rektor.

Les mer På Høyden

Plagierte egne kollegaer

En forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) oversatte kollegaenes tekst til engelsk og publiserte den som egen forskning.

Les mer i Universitas

Teknisk-industrielle institutter blir evaluert

Uni Research er ett av 14 forskningsinstitutter som til neste år skal evalueres av et internasjonalt ekspertutvalg satt sammen av Forskningsrådet.

Les mer hos UniResearch

 

 Fortsatt stor kjønnsubalanse

Det er 15 år siden gender mainstreaming ble et begrep i EU, men fortsatt er det stor kjønnsubalanse i forskning og høyere utdanning i hele Europa. Kan Horisont 2020-programmet ordne opp?

Les mer hos Ressursbank for likestilling i forskning

Powered by Labrador CMS