Stamcellebehandling med bivirkninger

I Sør-Korea har forskerne påvist uheldige bivirkninger ved stamcellebehandling av hjertepasienter. Hjertet fungerte bedre etter behandling, men behandlingen førte også til vevklumper i hjertet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forskere fra Seoul National University i Sør-Korea som har utført en av de større utprøvningene av stamcellebehandling på mennesker noensinne, i følge Nature.

Til tross for at alle de behandlende pasientene fikk bedret sin hjertefunksjon, ser nå de sørkoreanske forskerne seg nødt til å begrense sin forskning på grunn av de voldsomme bivirkningene behandlingene hadde.

Forskningen er publisert i The Lancet.

20 utvalgte

De sørkoreanske forskerne tok for seg 20 mennesker som hadde hatt et hjerteanfall, og delte dem inn i to like grupper.

Begge gruppene fikk injisert et stoff som kalles granulocyt-koloni-stimulerende faktor (G-CSF) i blodet.

Dette stoffet stimulerer beinmargen til å produsere masser av blodstamceller.

I den ene gruppa på ti personer ble pasientenes blod filtrert for stamceller, som siden ble renset og så sprøytet inn i hjertene på pasientene.

De resterende ti ble det ikke gjort noe mer med.

Alvorlige bivirkninger

Etter et halvt år testet forskerne de to gruppene mot en kontrollgruppe.

Det viste seg da at gruppa som fikk injisert stamceller i hjertet løp lengre på tredemølla enn kontrollgruppa, og hjertene deres slo kraftigere også.

Gruppa som bare hadde fått injisert G-CSF i blodet hadde ikke fått noe bedre hjertefunksjon - de presterte som før.

Men; hele syv av de 20 pasientene i forsøket hadde en bivirkning av behandlingen: Rundt implanterte innretninger som hadde blitt brukt til å åpne opp og støtte arteriene i hjertet, hadde vev klumpet seg sammen.

Hva som hadde forårsaket denne unormale veksten er ikke godt å si, men forskerne tro at stamcellene stimulert av G-CSF kan ha hopet seg sammen på implantatene og utviklet seg til nytt vev.

De mener deres erfaringer bør etterfølges av en mer forsiktig tilnærming til stamcelleterapi.

Forsker John Martin ved Univerity College London sier til Nature at bivirkningene de koreanske forskerne erfarte er bekymringsfulle, men at utvalget deres er for lite til å trekke noen spesielle konklusjoner.

Referanse:

Hyun-Jae Kang, Hyo-Soo Kim, Shu-Ying Zhang, Kyung-Woo Park, Hyun-Jai Cho, Bon-Kwon Koo, Yong-Jin Kim, Dong Soo Lee, Dae-Won Sohn, Kyou-Sup Han, Byung-Hee Oh, Myoung-Mook Lee, Young-Bae Park:

Effects of intracoronary infusion of peripheral blood stem-cells mobilised with granulocyte-colony stimulating factor on left ventricular systolic function and restenosis after coronary stenting in myocardial infarction: the MAGIC cell randomised clinical trial, The Lancet, 363, 751 - 756, (2004).

Les mer:

Nature

Biotik.dk

Powered by Labrador CMS