Det ser ut til at bare litt trening skal til for å redusere risikoen ved fedmesvangerskap. (Foto: Kirsti Krohn Garnæs, NTNU)

Gravide som trener kan slippe diabetes

Trening i svangerskapet forebygger svangerskapsdiabetes hos gravide med fedme. Det er ikke mye som skal til.

Trening alene kan redusere antallet gravide med fedme som utvikler svangerskapsdiabetes, ifølge ny studie. Kvinnene i treningsgruppa hadde også lavere blodtrykk enn kontrollgruppa mot slutten av svangerskapet.

Antallet kvinner i fruktbar alder som har fedme øker. Fedme øker risikoen for en rekke svangerskapskomplikasjoner, og de vanligste av disse er svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, høy vektøkning og svangerskapsforgiftning.

Disse kvinnene har også økt risiko for å måtte ta keisersnitt og for å føde store barn. Slike komplikasjoner kan påvirke helsa til mor og barn, ikke bare under svangerskapet, men også senere i livet.

Langt færre rammet

I en studie ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim har forskere undersøkt effekten av regelmessig trening hos gravide med fedme.

Studien hadde med 91 kvinner som ble tilfeldig fordelt til en treningsgruppe eller en kontrollgruppe. Av disse var det bare to i treningsgruppa, mot ni i kontrollgruppa, som utviklet svangerskapsdiabetes.

Kvinnene i treningsgruppa hadde også lavere blodtrykk mot slutten av svangerskapet.

Livslange følger

Forskerne Trine Moholdt og Kirsti Krohn Garnæs. (Foto: Kari Williamson NTNU)

– Det er viktig å redusere fedmerelaterte svangerskapskomplikasjoner siden disse kan ha langvarige konsekvenser for både mor og barn, sier forsker og prosjektleder Trine Moholdt.

– Vi anbefaler alle kvinner å trene under svangerskapet, så lenge de ikke har noen medisinske årsaker til å la være. Vi vil også understreke at mengden trening som ser ut til å redusere risikoen for svangerskapsdiabetes hos disse kvinnene ikke var spesielt stor, tilføyer hun.

Ikke mye som skal til

Doktorgradsstudent Kirsti Krohn Garnæs har vært ansvarlig for all treningen i studien.

– Kvinnene i treningsgruppa ble tilbudt tre ukentlige treninger gjennom svangerskapet, sier hun.

Alle treningene var veiledet av fysioterapeut og varte i 60 minutter hver gang. De startet med å gå 35 minutter på tredemølle med moderat intensitet og gjorde deretter 25 minutter styrketrening.

– Det er viktig å poengtere at intensiteten ikke var spesielt høy og at det ikke var alle kvinnene som møtte til alle treningsøktene. Dermed kan det se ut til at det kun er litt trening som skal til for å redusere risiko ved fedmesvangerskap, sier Garnæs.

Kvinnene i kontrollgruppa mottok standard svangerskapsomsorg.

Referanse:

Garnæs, Mørkved, Salvesen og Moholdt: Exercise Training and Weight Gain in Obese Pregnant Women: A Randomized Controlled Trial (ETIP Trial). PLOS Medicine, juli 2016, doi: 10.1371/journal.pmed.1002079

Powered by Labrador CMS