Det har ikke blitt registrert dårligere luftkvalitet i New York enn onsdag. Målingene startet i 1999.

Røyk fra canadiske skogbranner fører til elendig luftkvalitet og økt helserisiko

Skogbrannene i Canada har ført til den dårligste luftkvalitet som er registrert i New York. Røykleggingen kan skape helseutfordringer på begge sider av grensen.

Det amerikanske miljødirektoratet EPA har registrert luftkvaliteten siden 1999. Onsdag bidro store mengder finpartiklet støv fra skogbranner til at luftkvalitetsindeksen i New York nådde 413, skriver New York Times.

Det er mer enn dobbelt så ille som toppnoteringen fra tirsdag. Indeksen går ikke høyere enn 500.

Ber folk bli hjemme

Er tallet høyere enn 100, fører det gjerne til at det blir utstedt helseadvarsler for barn, eldre og andre i risikogrupper. Verdier over 300 anses som skadelige for alle.

Aller verst står det ifølge CBS til i Philadelphia, der indeksen natt til torsdag lå på 447.

New York-guvernør Kathy Hochul opplyser at delstaten vil dele ut en million N95-munnbind, 400.000 av dem i byen New York. Hun ber videre folk om å holde seg hjemme.

– Dere må ikke ut for å gå en tur. Dere må ikke trille babyen, sa Hochul onsdag kveld.

– Nå er det ikke trygt å gjøre det, la hun til.

Et fly (i midten) flyr nær en skogbrann ved Barrington Lake i Nova Scotia-provinsen i Canada.

Ekstrem og svært sjelden situasjon

En Nasa-forsker som spesialiserer seg på luftforurensing sier det som skjer nå, er en ekstrem hendelse og er uhyre sjelden.

– Det nærmeste vi kommer i løpet av de siste 20–25 årene, er en lignende situasjon 7. og 8. juli 2002. Det er nesten skremmende hvor likt det var, med skogbranner i canadiske Quebec og røyk som drev rett inn i det nordøstlige USA, sier Ryan Stauffer.

– For mange målestasjoner i nordøst er dette den mest forurensende hendelsen fram til nå med tanke på denne typen partikler.

I tillegg til brannene bidrar et helt spesifikt værmønster til røykleggingen, forklarer Stauffer.

Det er et stort høytrykkssystem over det sentrale Canada, mens et stort lavtrykkssystem ligger utenfor kysten av USA. Sammen skaper de nordavind som sender røyken fra Quebec rett inn over det nordøstlige USA og Atlanterhavskysten, forteller Nasa-eksperten.

Kan havne i blodomløpet

Han sier den mest bekymringsfulle faktoren i luftforurensingen fra skogbranner er såkalte PM2,5-partikler. Dette er svevestøv der partiklene er mindre enn 2,5 mikrometer i diameter. En mikrometer er en tusendels millimeter.

– De er med andre ord mye mindre enn tykkelsen til et hårstrå. De er så små at når du puster dem inn, skaper de ikke bare pusteproblemer og irritasjon i lungene; de er små nok til å bli tatt opp i blodet, forklarer Stauffer.

Det kan føre til en rekke helseproblemer med økt belastning på hjerte og økt risiko for hjerteinfarkt og slag, legger han til.

– Vi vet at når vi registrere høye nivåer med luftforurensing, kan vi vente oss en økning i sykehusinnleggelser, og det rammer i størst grad folk i utsatte grupper, som eldre, barn og personer som er følsomme for luftforurensing.

Historisk skogbrannsesong

Eksperter har varslet at Canada kan stå overfor sin verste skogbrannsesong noensinne. 20.000 har blitt fordrevet av 400 skogbranner.

Bare i Quebec var det over 150 aktive skogbranner tirsdag. Den fransktalende provinsen har bedt om internasjonal hjelp til å takle de mange brannene. USAs president Joe Biden snakket onsdag med Canadas statsminister Justin Trudeau over telefon og lovte å sende ytterligere hjelp.

I sentrum av den canadiske hovedstaden Ottawa var røyken onsdag så tjukk at høye bygninger knapt var synlige på tvers av Ottawa-elven.

Mer dårlig nytt er det at værsystemet som bidrar til det store røykteppet, ikke ventes å flytte seg stort. Dermed vil det trolig bli liggende minst til fredag, muligens også lengre.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS