En notis fra Norsk Polarinstitutt - les mer.

– Sommerisen i Polhavet vil forsvinne
Forskningsskipet «Kronprins Haakon» er nå på vei til Polhavet på det årlige toktet til Framstredet. – Vi går mot en tid der sommerisen i Polhavet vil forsvinne, sier toktleder Laura de Steur.
For tredje året på rad leder hun forskningstoktet til Framstredet i Polhavet, havområdet som ligger mellom Svalbard og Grønland. Her har Norsk Polarinstitutt gjort målinger i det vestlige Framstredet siden 1990.
På toktet til Framstredet deltar både havforskere og biologer. Biologene skal konsentrere seg om studier av hvalers leveområder, mens havforskerne utfører studier av hav og is. Framstredet er relevant for klimastudier av flere grunner. Her finnes den eneste dype tilknytningen mellom Polhavet og resten av verdenshavene, og ulike typer vannmasser passerer stredet. Stredet er cirka 300 kilometer bredt og omtrent halvparten utgjør kontinentalsokkel til Øst-Grønland.
Når forskerne er tilbake i Tromsø skal de bearbeide og sammenligne dataene med lignende prøver fra andre steder i Arktis. Om cirka et halvt år ventes de første resultatene. Målet er at forskningen skal øke forståelse av klima- og havendringer i Polhavet og Nord-Atlanterhavet.
Les mer om toktet på nettsidene til Norsk Polarinstitutt
Fikk du med deg disse artiklene fra Norsk Polarinsitutt?
-
Ukjent polarhelt gjorde suksess under VM på ski
-
Har du sett dette? Da ønsker forskerne å høre fra deg
-
Smelterekord for Svalbards største isbré: Forskerne ble overrasket da de oppdaget årsaken
-
Denne isen er 1,2 millioner år gammel
-
Hvordan kan fugleunger hjelpe oss å kontrollere miljøpåvirkningen fra forskningsstasjonen Troll?
-
Hvor er hval, hvalross, sel og isbjørn på Svalbard?