Treffsikker økonom spår åtte norske OL-medaljer

Fasit for sommer-OL i London er allerede klar. Norge kommer til å ta åtte medaljer. Det mener en amerikansk professor, som predikerer olympiske medaljefordelinger med 93 prosent sikkerhet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sportsskytteren Tore Brovold vant sølv i skeet, en type leirdueskyting, i OL i Beijing. Her står han på seierspallen. (Foto: Karta24/Wikipedia)

Daniel K.N. Johnson er professor i samfunnsøkonomi ved University of Colorado og har hatt en imponerende treffprosent på OL-ene han har predikert tidligere. Han begynte med 2000-lekene i Sydney, hvor han traff med 95 prosent av tipsene sine.

I totalt seks OL-mesterskap har han truffet med 93 prosent av tipsene på nasjonenes totale medaljehøst, mens han treffer i snitt på 85 prosent av gullmedaljeprediksjonene sine.

Det kanskje mest overraskende med professorens modell er at han ikke har med noen idrettsmessige variabler. Han bruker i stedet økonomiske størrelser som inntekt per kapita, i tillegg til befolkningsstørrelse og hjemmebanefordel.

Tidligere inneholdt modellen også faktorer som politisk struktur og klima, men disse har i år blitt byttet ut med en hjemmebanevariabel som gjør seg gjeldende både for mesterskap før og etter nasjonen har arrangert OL.

I tillegg har forskeren laget en kulturspesifikk variabel som korrigerer modellen for å ha underpredikert sterke OL-nasjoner som Australia og Kina.

USA 99 medaljer

Ifølge professoren er hensikten med modellen «å hjelpe nasjonene til å sette forventningene til et realistisk nivå».

– For et lite land er det å vinne tre medaljer en fantastisk prestasjon. For USA, Tyskland og Russland er det greit å forvente mye mer, men hvor mye? Det er der modellen kommer inn, sier han.

Professorens fasit for årets sommerleker i London er klar:

Han mener USA kommer til å ta 99 medaljer (34 gull), Kina 67 (33 gull) og Russland 82 (25 gull).

Norge kommer til å ta åtte medaljer, hvorav tre vil være av den edleste valøren. Både svenskene og danskene kommer til å se seg slått av våre, med to gull hver. Dog får svenskene en medalje mer totalt.

Før de forrige lekene i Vancouver spådde Johnson vertsnasjonen, som tradisjonelt ikke har vært noen stor medaljesanker utenfor hockeybanen i vinter-OL, å ta hele 27 medaljer.

Da lekene begynte å gå mot slutten så det også svært dystert ut, men en fantastisk sluttspurt gjorde at hjemmenasjonen endte på 26 medaljer. Johnson spådde også at Norge skulle gjøre et betraktelig bedre mesterskap enn i Torino, ved å ta 26 medaljer. Vi endte på 23.

Ikke særlig interessert

Ironisk nok er den canadiske professoren ikke særlig sportsinteressert, men mer opptatt av økonomisk forskning på innovasjon og teknologiendringer. Men han innrømmer i det minste at han er en smule olympofil.

– OL er en feiring av det eksepsjonelle, og det faktum at en økonomisk modell kan predikere medaljefordelingen så presist viser at det er underliggende mønstre som favoriserer enkelte nasjoner.

– Jeg er alltid på utkikk etter det eksepsjonelle, uansett hvor det inntreffer, og jeg jubler høyest når det kommer upredikert, uttaler professor Daniel K. N. Johnson.

Powered by Labrador CMS