Uavhengighet i styrerommet

Er uavhengige styremedlemmer best for bedriften? Ikke nødvendigvis, sa Breno Schmidt under European Finance Associations konferanse ved Norges Handelshøyskole.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke alltid det er positivt med et uavhengig styre, ifølge Breno Schmidt.

Er det for eksempel slik at uavhengige styremedlemmer gir merverdi til aksjonærene i forhold til såkalte vennlige styremedlemmer, som gjerne er golfpartnere med administrerende direktør?

Ikke for rådgivende styre

Ikke nødvendigvis, ifølge Breno Schmidt  fra Marshall School of Business, som har forsket på hvorvidt dette gjelder ved oppkjøp og fusjoner.

– Tradisjonelt sier man at et mer uavhengig styre gir større verdi, men det er situasjoner hvor aksjeholderne vil foretrekke et mindre uavhengig styre, sier han.

- Vi finner en positiv sammenheng mellom aksjeverdi og sosiale bånd når styret har en rådgivende rolle ovenfor ledelsen i et firma, hevdet Schmidt.

Bør derimot styret ha en mer overvåkende rolle, vil disse vennlige styrene være negativt for aksjonærene, fordi de sosiale båndene gjør det vanskelig for styret å holde ledelsen i ørene.

Overoptimistisk heiagjeng

Lauren Cohen fra Harvard Business School har sett på hvordan det går med firmaer som ansetter analytikere som har fulgt bedriften tidligere, til sitt eget styre – såkalte cheerleaders.

– Vi har testet hypotesen om at styrer ansetter medlemmer som på papiret er uavhengige, men som likevel er alt for velvillig innstilt ovenfor ledelsen.

- Disse analytikerne er ofte overoptimistiske i forhold til selskapet de går inn i, hevder Cohen.

Firmaer som henter inn analytikere til styret finner gjerne kandidater som har vært overoptimistiske på firmaets vegne tidligere, og bidrar til å gjøre styret slappere i forhold til ledelsen.

Gjør en dårligere jobb

Et interessant funn fra Cohen og kollegaene er i så måte at disse analytikerne i utgangspunktet har gjort en dårlig jobb.

– De gjør det generelt dårligere, i snitt 10 prosent verre enn sine analytikerkolleger, forklarte Cohen.

Hva så når de får sparken fra styret?

– Mange av disse som til slutt blir sparket ser vi ender opp som ”uavhengige konsulenter”, ifølge Cohen.

Sudden death i styrerommet

Danske Kasper Meisner Nielsen fra Chinese University of Hong Kong har forsøkt å sette et tall på verdien av uavhengige styremedlemmer, ved å se om aksjekursen til selskapet faller dersom et styremedlem dør brått og uventet.

Nielsen har tatt for seg 279 dødsfall i perioden 1994-2007.

– I snitt faller aksjekursen med én prosent når et uavhengig styremedlem plutselig dør, og aksjeprisfallet er større for uavhengige medlemmer enn når de er interne, forklarte han.

Viktig konferanse

European Finance Associations årlige konferanse er blant verdens største og mest sentrale arenaer for presentasjon av forskning innen finans.

2009-konferansen fant sted ved NHH fra onsdag 19. til lørdag 22. august.

Arrangementet samlet over 500 deltakere og det ble presentert mer enn 200 artikler om en rekke emner innen finans.

 

Powered by Labrador CMS