Må bønder være født med traktorgen?

Bønder tror på videre drift. Helst av egne barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulrik Sivertsen (23) har traktorgenet og tar over gården i Steigen etter faren Knut Sivertsen (63). (Foto: Privat)
Ulrik Sivertsen (23) har traktorgenet og tar over gården i Steigen etter faren Knut Sivertsen (63). (Foto: Privat)

En tredjedel av bøndene er på vei ut. Gjennomsnittsalderen i yrket er 52 år, én av fire har passert 60.

- Familien er helt vesentlig for at gården skal drives videre, sier forskningsleder Einar Lier Madsen ved Nordlandsforskning.

Det er viktig for overtakelse at barn blir sosialisert inn i bonderollen helt fra de er små.

Over halvparten av bøndene i Norge tror det er sannsynlig at gården blir drevet videre etter at de gir seg.  Åtte av ti av disse mener egne barn vil overta, viser en ny undersøkelse.

Klar til å overta

Ulrik Sivertsen (23) fra Leinesfjord i Steigen er en av dem. Både han og faren Knut Sivertsen (63) deltok nylig på en forskerkonferanse for å belyse generasjonsskifte fra bøndenes side.

Ulrik har definitivt traktorgenet. Selv bursdagsfeiringer kunne ikke konkurrere med det som skjedde på gården da han var liten.

Knut Sivertsen forteller om hvordan han selv i sin tid hadde følt presset til å overta og var opptatt av at Ulrik ikke skulle oppleve det samme. Men nå har Ulrik bestemt seg. Planen er å overta fra årsskiftet.

Familieverdier

Undersøkelsen viser at det er familieverdier og tradisjon som er bøndenes sterkeste motivasjon i yrket. Inntektsgrunnlag skårer lavere.

- Det kan være fordi økonomien er så dårlig i landbruket at det må være andre faktorer som veier tyngre for om noen vil overta, sier seniorforsker Lars Rønning i Bygdeforskning.

- Kan landbruket bestå på grunnlag av glødende interesse?

- Ja, landbruket er for spesielt interesserte. Spørsmålet er hvor lenge det vil fortsette. Olje- og offshore-bransjen vil ha ungdommene våre, sier Bernt Skarstad.

Han er leder i Nordnorsk landbruksråd, som sammen med Nordlandsforskning tok initiativ til undersøkelsen.

Også fritid

Det er dagens aktive bønder som er spurt i studien. Spørsmålet er om de som vurderer å ta over, vektlegger økonomi annerledes.

- Det gode liv på bygda, er det gode liv på bygda. Men jeg vil også ha ferie og fritid. Og jeg vil ha lønnsomhet, sier Ulrik Sivertsen.

Prosjektet «Eierskifte på gårdsbruk og i familiebedrifter» er finansiert av Norges Forskningsråd. Forskerne har sammenlignet eierskifte i landbruket og blant familieeide bedrifter.

Resultatene fra studien bygger på en undersøkelse blant 846 gårdsbruk og 1046 familiebedrifter i 2012.

Referanse:

Waldahl, Madsen og Rønning: Generasjonsskifte i familiedrevne gårdsbruk og andre familiebedrifter i Norge, NF-notat nr. 1002/2013.

Powered by Labrador CMS