Sommerlufta i Norge er mye mindre forurenset enn vinterlufta. Det er det flere grunner til, ifølge NILU-forsker. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Derfor er luftkvaliteten bedre om sommeren

Fra oktober til mai kan du få luftkvalitetsvarsel rett inn på mobilen. Men hvorfor trengs det ikke varsling om dårlig luft om sommeren?  

luftkvalitet.info kan du bestille SMS-varsel om luftkvaliteten i ulike byområder. Men disse varslene sendes bare ut i perioden mellom oktober til mai.

Hvorfor er det ikke mulig å få tilsendt varsel på luftkvalitet i sommermånedene?

Om vinteren dukker det jo opp meldinger om at lufta kan være helsefarlig. Kan ikke det samme skje om sommeren?

Mer eksos når motoren er kald

Dag Tønnesen er seniorforsker ved NILU. (Foto: Ingar Næss)

– Luftkvaliteten er faktisk jevnt over bedre om sommeren, og det har jo noe med at de forurensende utslippene endrer seg gjennom året, forklarer NILU-forsker Dag Tønnesen.

– Bilmotorer slipper for eksempel ut mer eksosgasser når motoren er kald. Så om sommeren kjører bilene kortere før motoren har god arbeidstemperatur og katalysatorsystemet fungerer optimalt. I tillegg er det jo ikke så mange som fyrer med ved i varmen.

Forurensningen fortynnes ikke

Men det er ikke bare velfungerende biler og mindre vedfyring som forklarer hvorfor lufta er mindre forurenset om sommeren.

– Men meteorologien har også mye å si, forteller Tønnesen.

– Om vinteren, og om natten, oppstår oftere det vi kaller stabil atmosfærisk sjiktning, at lufta ved bakken har lik temperatur eller er kaldere enn lufta over bakken.

– Denne tilstanden skapes når det er varmetap på grunn av utstråling, det vil si ikke noe sol og lite skyer. Om vinteren er også nettene lengre – og da øker risikoen for at disse stabile episodene blir mer langvarige.

Under slike værforhold, som ofte kalles inversjoner, «fortynnes» ikke de forurensende utslippene noe særlig av vind. Dermed kan forurensningen i lufta holde seg på et høyere nivå over lengre tid enn under andre meteorologiske forhold – men det ser vi altså lite av om sommeren.

Powered by Labrador CMS