Da 2000-tallet begynte, var regnskogene i Ecuador i stor grad blitt gjort om til plantasjer for bananer, kakao og teak.
Dette gjorde at plantelivet led. Blant de som led mest, var planten Gasteranthus extinctus. Den fikk navnet fordi forskerne trodde den var helt utryddet.
Men på en ekspedisjon til Ecuador fant en liten gruppe botanikere noe de trodde bare var et gjenferd, som levde i beste velgående.
– Det er grunn til å være optimist. Det viser at noen av disse artene vi trodde var utryddede faktisk ikke er det, og at disse små skogsområdene som er igjen, kan hjelpe oss med å redde mangfoldet av planter og dyr her, sier førsteamanuensis Kenneth Feeley ved University of Miami i en pressemelding.
Funnet i Centinela
Et team botanikere og forskere fra USA og Ecuador skulle en gang for alle finne ut om Gasteranthus extinctus virkelig var utryddet.
Ferden var til Centinela-åskammenvest i Ecuador mellom Andesfjellene og kysten. Dette området er kjent for å være hjem til en rekke sjeldne planter.
Området er veldig gjemt bort fra menneskelig påvirkning. Dermed er det naturlig at mange unike arter lever her.
Botanikerne delte seg i grupper på tre da de ankom skogen i Ecuador for å se om de kunne finne det de trodde var en utdødd plante.
– Nærmest umiddelbart fant to av gruppene planten voksende langs små bekker, sier doktorgradsstipendiat Riley Fortier ved University of Miami i pressemeldingen.
Botanikerne må ut i felt
Det at forskere nå gjenoppdager Gasteranthus extinctus gjør det tydelig at det er mye vi ikke vet om plantene i tropene.
– Dette understreker et problem med tropene, altså at vi ikke vet hva som er der før vi sender ut et team med gode botanikere et sted, sier Feeley.
– Vi kan ikke med sikkerhet si om arter er utdødde eller ikke. Det understreker at vi trenger flere folk der ute som ser etter disse artene, sier han.
Planen deres er å dra tilbake til Centinela for å utforske videre hva som lever i det unike området.
Men de er bekymret for at skogen kan forsvinne før de kommer seg dit igjen.
– Akkurat nå kan disse skogene bli hogget ned når som helst, så vi ønsker å ta steg for å beskytte dem, sier Fortier.
– Beklageligvis skjer nedhoggingen av skogen skje fortere enn vi kan bedrive vitenskap, sier Feeley.
Annonse
Nesten halvparten av verdens planter utryddningstruet
40 prosent av alle plante- og sopparter er utryddningstruet, viser en stor studie fra 2020. Dette er et massivt hopp fra 2016, da det var 19 prosent som var truet.
Dette var en rapport gjort av 210 botanikere fra hele verden.
Over 7.000 spiselige planter og over 700 planter brukt til medisinske formål er utrydningstruet, ifølge rapporten.
Det kan komme av at 90 prosent av verdens næringsbehov blir møtt av kun 15 planter.
Rundt 4 milliarder mennesker, nesten halve jordas befolkning, har et kosthold som baserer seg på ris, mais eller hvete, skriver NTB på forskning.no