Frøhvelv feirer ett år

Svalbard globale frøhvelv feirer ettårsdagen med fire tonn nye frø. Nå er rundt 200 millioner frø lagret 130 meter inne i permafrosten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det ett år siden Svalbard globale frøhvelv sto ferdig.

Det var opptakten til et av verdens mest ambisiøse prosjekter for å sikre fremtidens matforsyning.

I forbindelse med feiringen ankommer nesten 90 000 prøver av flere hundre matplantearter - fra Canada, Irland, Sveits, USA, Syria, Mexico og Columbia.

[gallery:1]

Svalbard globale frøhvelv inneholder frø fra verdens matplanter. Området er velegnet for et slikt frøhvelv både på grunn av permafrosten og den avisdes beliggenheten.

Selv om frysesystemene eventuelt skulle svikte, skal permafrosten sikre at frøene fra alle verdenshjørner likevel bevares i minusgrader.

Frøhvelvet består av tre separate fjellhaller som hver har lagringskapasitet til 1,5 millioner frøprøver.

Tap av mangfold

- Tap av biologisk mangfold er i dag en av de største utfordringene for miljø og bærekraftig utvikling. Mangfoldet av matplanter er stadig under press, skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

- Konsekvensen er et ikke-reversibelt tap av våre muligheter til å dyrke matplanter tilpasset klimaendringer, nye plantesykdommer og behovene til en voksende befolkning, skriver departementet.

Frøhvelvet inneholder sikkerhetsduplikater av frø fra frøsamlinger over hele verden. Mange av disse samlingene finnes i utviklingsland.

Dersom frø går tapt, for eksempel som følge av naturkatastrofer, krig eller ressursmangel, vil frøsamlingene reetableres med frø fra Svalbard. Så langt er 400 000 unike frøprøver lagret inne i frøhvelvet på Svalbard - tilsammen rundt 200 millioner enkeltfrø.

- Stolte

- Vi er spesielt stolte over å se et så stort antall land jobbe raskt for å skaffe prøver fra sine samlinger, til trygg oppbevaring i hvelvet, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ifølge en pressemelding fra Global Crop Diversity Trust.

"Frøhvelvet på Svalbard. (Illustrasjon: Global Crop Diversity Trust)"

Dagen markeres med et internasjonalt fagseminar i Longyearbyen med landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som vert.

Under fagdagen samles eksperter på global oppvarming og effekten på matproduksjon.

De skal diskutere hvordan klimaendringer kan true matproduksjonen, og hvordan diversitet i avlinger kan være med å bremse en eventuell krise.

Potetfrø fra Irland

Frøene som ankommer i forbindelse med feiringen, inkluderer prøver fra 31 potetvarianter i tillegg til havre, hvete, bygg og gress, fra to av Irlands nasjonale genbanker.

Irlands deltagelse passer til anledningen, for man mener det var mangel på diversitet som gjorde landets potetavlinger sårbare for sykdommer midt på 1800-tallet. Følgen var at mer enn én million mennesker døde, ifølge pressemeldingen fra Global Crop Diversity Trust.

3 800 prøver av hvete og bygg har også kommet fra den sveitsiske nasjonale frøbanken. USA sender 20 000 prøver fra et lager som tilhører Department og Agriculture – disse frøene representerer 361 forskjellige arter som stammer fra 151 ulike land.

Lenker:

Svalbard globale frøhvelv: Frøportalen

Landbruks- og matdepartementet: Svalbard globale frøhvelv

Global crop diversity trust: Arctic Seed Vault

Powered by Labrador CMS