– Man er en slags analfabet hvis man ikke kan statistikk, sier Harald Eia.

Hvorfor er statistikk så vanskelig?

PODCAST: – Hvis man skygger unna alt av statistikk, så melder man seg egentlig litt ut, sier Harald Eia.

Vi mennesker er gode til å se sammenhenger, men ikke like gode til å forholde oss til tilfeldigheter. Vi er gode til å forstå andre mennesker, men interesserer oss gjerne mer for enkeltindivider og unntak heller enn statistiske oppsummeringstall og grupper.

I den niende og siste episoden av statistikk-podcasten Nakne Tall snakker statistiker og programleder Jo Røislien med sosiolog og humorist Harald Eia om hvorfor statistikk er så vanskelig å forstå.

– Statistikk er utenfor det hjernen vår er konstruert for, sier Eia.

Om Nakne Tall

Nakne Tall er en podkast om statistikk. Hvordan kan man bruke tall til å forstå hvordan verden henger sammen? Statistiker Jo Røislien inviterer kjente forskere og formidlere til samtaler med utgangspunkt i sentrale statistiske begreper og fenomener.

Podkasten består av ni episoder, og ligger gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts og andre platformer. Nakne Tall er utviklet av Jo Røislien og produksjonsselskapet Teddy, og produsert av Universitetet i Stavanger.

Farget av evolusjonen

Vi mennesker er farget av evolusjonen, og statistisk analyse av tall er rett og slett ikke en naturlig måte for oss mennesker å tenke på.

– Statistikk har en forståelseskneik, sier Jan Terje Kvaløy i podcastens faste ekspertpanel.

Å lære statistikk er som å lære seg et nytt språk. Det er vanskelig når du er blitt voksen. Og akkurat det kan være greit å vite. Hvis du ikke skjønner de statistiske kjernebegrepene og analysemetodene med en gang, så er du ikke dum. Det er tvert imot helt naturlig.

Dessverre er det ikke noe godt alternativ å skygge unna alt av statistikk. Til det har tall og statistiske analyser en altfor sentral plass i verden – samme hva slags fagområder du  er engasjert i.

 – Det beste statistikktipset er å gjøre statistikkfaget til sitt eget, sier statistiker Kathrine Frey Frøslie.

HØR OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS