Stand by your man

Kvinnelige countrymusikere må innordne seg en strengt konservativ tradisjon, både hva tekster og utseende angår.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dolly Parton. (Foto: www.colourbox.no)

Stand by your man
Give him two arms to cling to
And something warm to come to
When nights are cold and lonely

(“Stand by your man”, Tammy Wynette)

Den kjente teksten til Tammy Wynette er en klassiker innen countryverden. Og ifølge førsteamanuensis Lise Karin Meling ved Universitetet i Stavanger, beskriver den samtidig den typiske kvinnen sett fra countryens ståsted.

Kvinnen skal stå støtt ved sin manns side, og egentlig ikke klare seg uten en mann.

- Country er en av populærmusikkens mest konservative sjangre, sier Meling.

Store pupper og stort hår

Det er ikke bare i tekstene at countrymusikken er konservativ, dette gjelder også i forhold til de kvinnelige artistenes utseende.

De skal være vakre, men de skal ikke vise for mye hud. De kan gjerne ha store pupper og stort hår. Kvinner skal se søte ut, ikke altfor sexy og ikke utstråle for mye selvsikkerhet.

Ifølge Meling skal både kvinnelige og mannlige countrymusikere se ut som om de har ”vanlige yrker”. Hvis man opptrer for langt utenfor disse parametrene, overlever man ikke i genren country.

- Idealkvinnen i countrymusikken har ikke bar mage, sier Meling. 

Og hun forteller at Shania Twain tøyde virkelig grensene, da hun i en musikkvideo viste navlen, noe som skapte stor furore i countryverdenen.

- Homofobi er et annet typisk trekk ved countrymusikken, ifølge Meling.

Temaer i sangene er som regel knyttet til familie og verdier som man finner i et kristent hjem. Andre stikkord er konservativhet, patriotisme og til en viss grad religiøs fundamentalisme.

Mer enn du ser

Vår tids mest kjente kvinnelige countryrartist, Dolly Parton, er ett eksempel på en kvinnelig artist som vet hvordan hun skal se ut for å passe inn i sjangeren.

Meling trekker fram av Parton er en fantastisk låtskriver, og at hun har klart å tilpasse seg sjangeren. Dermed har hun også hatt stor suksess.

Men i en av de nyere tekstene beskriver også Parton at hun ikke vil bli dømt på grunn av sitt utseende.

I've always been misunderstood because of how I look.
Don't judge me by the cover 'cause I'm a real good book.
So read into it what you will, but see me as I am
The way I look is just a country girl's idea of glam.

(“Backwoods Barbie”, Dolly Parton)

Menn i alle ledd

Lise Karin Meling, førsteammanuensis ved UiS, forsker på kvinner i countrymusikken. (Foto: Ragnhild Nordahl Næss, UiS)

Meling påpeker at country er en sjanger dominert av menn, og da tenker hun ikke bare på artistene eller i tekstene. Men har også dominert bak scenen, og i platestudioer og radiokanaler.

- Kvinner som ikke har tilpasset seg sjangeren har hatt vanskelig for å slippe til, sier Meling, og trekker fram the Dixie Chicks som ett eksempel på dette.

- Både i platestudio og radio er det menn som kan stoppe kvinnene som utfordrer de uskrevne grensene for countrymusikken, sier hun.

Men ifølge Meling er det nettopp kvinnene som tør bryte med den konservative sjangeren som fører countrymusikken videre.

- Nå ser jeg at kvinneliv kommer mer inn i tekstene, og hvor de setter spørsmålstegn ved det gamle tankegodset, men de har aldri tråkket over sjangerens musikalske og sosiale grenser. Eksempler her er artister som Faith Hill og som tidligere nevnt the Dixie Chicks, i tillegg til blant annet Martina McBride, Reba McEntire og Patty Loveless.

Hun nevner også artister som KD Lang og Shania Twain som atypiske eksempler blant kvinnelige countryartister, dette er kvinner som ikke har gått inn i den tradisjonelle kvinnerollen i country, men likevel klart å få suksess.

Meling har også fulgt den amerikanske prisutdelingen Country-music awards de siste årene.

- Det er utrolig fascinerende å følge med på. Og også der er de veldig konservative i framtreden og i tekster, sier Meling.

Stand by your man
And tell the world you love him
Keep giving all the love you can
Stand by your man

Powered by Labrador CMS