Økologiske grønnsaker er ikke sunnere

Grønnsaker dyrket uten bruk av sprøytemidler inneholder ikke flere helsefremmende stoffer enn de som er dyrket på normalt vis. Det viser en stor dansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du blir ikke sunnere av å spise økologiske gulrøtter, viser en dansk undersøkelse. (Foto: Colourbox)
Du blir ikke sunnere av å spise økologiske gulrøtter, viser en dansk undersøkelse. (Foto: Colourbox)

Økologi er bra for miljøet og kanskje for samvittigheten. Men løk og gulrøtter med det lille Ø-merket er antagelig ikke bedre for helsen din enn grønnsaker dyrket på konvensjonelt vis.

Det er konklusjonen i en ny dansk undersøkelse som nylig er blitt publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry. Prosjektet har vært et samarbeid mellom forskere fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus universitet.

– Resultatet er overraskende. Man har lenge regnet med at økologiske grønnsaker inneholdt flere sunne stoffer.

– Men undersøkelsen vår konkluderer med at det ikke er noen forskjell på innholdet i økologiske og konvensjonelle grønnsaker, sier seniorforsker Pia Knuthsen fra Fødevareinstituttet DTU.

Grundig undersøkelse

Forskerne har dyrket poteter, løk og gulrøtter og har deretter analysert og sammenlignet innholdet deres av mineraler og antioksidanter. Antioksidanter er såkalt bioaktive stoffer som antas å kunne redusere risikoen for blant annet kreft og hjerte/kar-sykdommer.

Selv om undersøkelsen bare har fokusert på noen enkelte stoffer, så mener Knuthsen at resultatene taler sitt tydelige språk.

– Vi har ikke undersøkt alle de tusenvis av stoffene som finnes i grønnsaker. Så teoretisk kan det ikke utelukkes, men det virker ikke sannsynlig at man kan finne helsefordeler ved å spise økologiske grønnsaker, sier hun.

Økologisk allikevel lurt

Knuthsen mener at den nye danske undersøkelsen er den mest grundige så langt.

– Vårt forsøk har vært nøye kontrollert og resultatene er basert på det hittil største samlede forskningsforsøket på området. Det har vært en stor mangel ved tidligere undersøkelser at geografi, klima og jordbunnsforhold ikke har vært tatt med, sier Knuthsen.

Undersøkelsen har vart i to år, hvor de økologiske og de konvensjonelle grønnsakene er dyrket side om side, for å være sikre på at de fikk samme mulighet for å ta opp næringsstoffer fra jorden.

Selv om det ikke er tegn på at fraværet av sprøytemidler gir sunnere poteter, så er det mange gode grunner til å velge de økologiske varene fra supermarkedet, understreker Knuthsen.

– Økologisk produksjon er ofte bedre for miljøet og økologisk kjøtt gir bedre dyrevelferd. Så det kan fremdeles være en god idé å kjøpe økologisk, sier hun.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no.

Referanse og lenker

Malene Søltoft mfl: Effects of Organic and Conventional Growth Systems on the Content of Flavonoids in Onions and Phenolic Acids in Carrots and Potatoes.  J. Agric. Food Chem, 2010, 58 (19), pp 10323–10329. DOI: 10.1021/jf101091c. Se sammendrag

Pia Knuthsens profil

Powered by Labrador CMS