I skiløypene i Holmenkollen ligger det igjen mye fluorstoff fra skismurning. De farlige stoffene går rett i kroppen på meitemarken. Her går Therese Johaug, Charlotte Kalla og Marit Bjørgen 30-kilometer under Oslo VM i 2011. (Foto: © Espen Bratlie / Samfoto)

Holmenkollen er full av gift

Da forskere undersøkte meitemark ved VM-løypene, viste det seg av de var fulle av fluor.

I samarbeid med NRK

 

Tusenvis av ivrige langrennsløpere har områdene rundt Holmenkollen og Voksenåsen som arena for konkurranse og trening.

Fredag kom en rapport fra Miljødirektoratet som viser at de giftige stoffene fra skismurningen blir liggende igjen i sporet. Skogbunnen rundt VM-løypene fra 2011 er full av fluorterte stoffer.

Norske myndigheter står bak et forslag om å forby det perfluorerte stoffet PFOA (Perfluoroktansyre) i EU. Stoffene finnes i alt fra tøyimpregnering til brannskum, og et forbud vil også omfatte visse typer skismurning.

Synd for dem som vil gå fort på ski, men bra for andre. For eksempel meitemarken.

Kreftfremkallende

Dorte Herzke er forsker ved Norsk institutt for luftforskning. (FOTO: Roger Myren / NRK)

– Vi finner ekstremt mye av organiske fluorforbindelser i prøver av meitemark fra Voksenkollen, sier Dorte Herzke, forsker ved Norsk institutt for luftforskning, NILU.

– Det er en gift som aldri forsvinner. Verdiene blir enda større oppover i næringskjeden, og stoffene havner til slutt i mennesker. Konsekvensene hos både meitemark og oss, er blant annet DNA-endringer som kan føre til kreft.

At fluorpulver og gasser fra smurning er farlig for mennesker har vi visst lenge. De fleste profesjonelle skismørerne har for lengst begynt å beskytte seg mot de skadelige stoffene med gassmasker og avtrekk.

Så enkelt er det ikke for meitemarkene og andre dyr i naturen. Derfor er Miljødirektoratet helt på linje med EU.

– Vi jobber for et forbud mot Perfluoroktansyre og relaterte forbindelser i hele EU, sier seksjonsleder Heidi Morka i Miljødirektoratet.

– Vi har spesielt fokus på slike stoffer som ikke brytes ned i miljøet.

Meitemarkundersøkelsene fra Voksenkollen er en del av et overvåkningsprogram. Summen av organiske fluorstoffer i meitemarken fra dette området var åtte ganger høyere enn i områdene de sammenliknet med.

– Må forby alle fluorstoffer

Den største norske skismurningsprodusenten har allerede fjernet enkelte stoffer fra sine produkter. Det hjelper lite, sier Dorte Herzke fra NILU.

– Skal det ha noen effekt, må man fjerne alle fluorstoffene.

Herzke sier man enkelt kan flytte rundt på deler av et organisk fluor-molekyl og komme frem til et stoff som ikke står på en forbudsliste.

Det er uansett organiske fluorforbindelser og de kan brytes ned til nettopp de stoffene vi vet er skadelig for oss og naturen.

Skismurning med fluor har unike egenskaper for å få langrennsski til å gli fort. Likevel mener Miljødirektoratet industrien må jobbe for å finne alternativer også i skismurning.

– Norske myndigheter har fokus på hele gruppen av organiske fluorstoffer og vi må gjennom en trinnvis prosess bli kvitt disse stoffene i miljøet, sier Heidi Morka.

Powered by Labrador CMS