Fjærlette miljøgiftanalyser
Ikke akkurat verdens mest sjarmerende skapning. Egentlig ligner en ørneunge mest et lite monster, synes forskerne. De søker nærkontakt med krabatene for å måle mengden av miljøgifter. Da trenger de fjær.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et sted i Troms: Sveinn Are Hanssen og Trond Johnsen fra NINAs avdeling på Polarmiljøsenteret ønsker ikke å røpe hvor. Fuglene skal ha fred til å vokse opp.
Svaret på hvorfor forskerne vil ha nærkontakt med rovfugl som ørn og hønsehauk ligger i fjærene. Inntil nylig har målinger av opptak av fettløselige miljøgifter foregått ved det ble tatt blodprøver, altså ved hjelp av sprøytespisser.
Ny forskning viser at analyse av fjær gir resultater som er svært like hva man finner ved analyse av blod.
Samsvar
– Undersøkelsen viser at det er samsvar mellom fordelingen av de ulike PCB-forbindelsene i fjær og blod hos både havørn, kongeørn og hønsehauk, forteller seniorforsker Jan Ove Bustnes ved NINA på Polarmiljøsenteret.
Resultatene tyder på at det kan bli unødvendig å ta blodprøver fra stor rovfugl for å sikre gode miljøgiftanalyser. Dermed blir innsamling av prøvemateriale atskillig enklere enn tidligere, og forstyrrelsen av fuglene blir betydelig redusert.
Og dermed reiser forskerne rundt og leiter opp reir slik at de kan ta prøver av skapninger de aldri slutter å la seg fascinere av.
Rovfuglverdensmester

Trond Johnsen har ryktet på seg for å være rovfuglverdensmester blant de andre forskerne. Han kan se et reir lenge før de andre.
I dag er det havørn og hønsehauk som det skal tas prøver av.
– En slik krabat er egentlig bare et lite monster som, kan veie rundt 2,5 kilo. Den er ikke akkurat noen skjønnhet, ler Sveinn Are Hanssen.
Pussing årsak
Forskerne tror det er fuglenes pussing av fjærene som er årsaken til at innholdet av miljøgifter kan kvantifiseres.
Ved pussingen henter fuglen fettstoffer fra kjertler i halepartiet.
Fettstoffene brukes til impregnering av fjærene. Undersøkelsen ble gjort på enkeltforbindelser av PCB, en miljøgiftgruppe som er fettløselige.

Mer informasjon:
Forskingsprogrammet RAPTOR 2015 (Persistent organic pollutants and natural stress in avian top predators of northern ecosystems; potential vulnerability to environmental changes) er et samarbeid mellom: Norsk institutt for naturforskning, Norsk institutt for luftforskning, Høgskolen i Bodø, Universitetet i Antwerpen og Universitetet i Tromsø.
Prosjektets hensikt er å vurdere rovfuglenes sårbarhet for miljøforandringer, særlig knyttet opp mot naturlig stress og miljøgiftbelastning.