Vestlendingene kan vente seg regn den neste uken.  (Foto: Emil Breistein / NTB scanpix)
Vestlendingene kan vente seg regn den neste uken. (Foto: Emil Breistein / NTB scanpix)

Grå førjul i nord og vest

Beboerne på Vestlandet og i Midt- og Nord-Norge går en mild, men fuktig førjul i møte. Sør- og østlendingene kan vente seg klarere og kjøligere vær.

Årsaken til det friske været er lavtrykksaktivitet vest for landet. Blant annet skal ett av lavtrykkene opp mot Spitsbergen helt i starten av neste uke, og det gir perioder med nedbør samt snø i fjellet i alle de tre fylkene i Nord-Norge, forklarer statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

– Det blir nok en gråværshelg. Det beste været får man på Sør- og Østlandet, med lite eller ingen nedbør, mens resten av landet får perioder med regnvær i tillegg til snø i fjellet, sier han til NTB.

Med andre ord må du opp i høyden om du ønsker en hvit førjul.

– Ja, det blir mildt. I hvert fall kommende helg. Så skal temperaturene synke litt utover neste uke, og det øker sjansen for snø enkelte steder. Det vi kan si nå er at det blir lavtrykksaktivitet som gir mildvær, regn og perioder med liten til stiv kuling i vest, Midt-Norge og nord, sier Gislefoss.

Vær forsiktig på veien

Sør- og Østlandet kan ikke vente seg det samme mildværet som lenger nord og vest, ifølge statsmeteorologen.

– Der kan vi grovt sett si at Sørlandet får noen få plussgrader, mens Østlandet vil ligge stort sett rundt null eller litt under.

Temperaturene vil kunne føre til glatte veier, men ikke mer enn normalt for årstiden.

– Søndag kveld kan det komme inn regn i Sør-Norge som kan fryse på bakken, men for øvrig ser det ikke ut til at det blir så krevende forhold. Men vi må ikke glemme at det er vinter i landet nå. Det kan selvsagt bli lokalt glatt, sier Gislefoss.

Temperaturforskjell

Torsdag morgen kunne meteorologene melde at det sist natt var 38,5 grader i forskjell mellom Noregs varmeste (Tafjord) og kaldeste (Tynset) sted. Det skyldtes først og fremst at fravær av skyer sendte temperaturen på Tynset ned til 27,2 minus.

– Det vil kunne fortsette, men det blir nok ikke like store forskjeller kommende helg. Det kommer litt mer skyer, så da får du det ikke like kaldt. Opp mot 40 graders forskjell på varmeste og kaldeste sted er ikke sannsynlig, sier Gislefoss og legger til:

– Det du vil kunne se utover helgen, er at kulden henger igjen i dalstrøkene. Da får du det vi kaller inversjon, at det blir kaldt på bakken og varmere lenger oppe.

Julenøtt

Å forutse været lenger fram enn til neste uke er vanskelig, kan Meteorologisk institutt fortelle. Lavtrykksaktiviteten er rett og slett for uforutsigbar til at det er mulig å vite sikkert om noen i landet får en hvit jul.

– Foreløpig er det uklart hvor lavtrykket vil plassere seg, og det har mye å si for hvor mye vind og nedbør det blir. Det er et stort sprik i prognosene våre akkurat nå, forteller Gislefoss.

Han har likevel et nedslående varsel til vestlendingene som håper på snø.

– Mest sannsynlig blir det perioder med kuling og nedbør i deler av landet. Det ser ut til at Vestlandet får regn, og at det blir snø i fjellet.

Powered by Labrador CMS