Kan p-pillen true maskuliniteten?

Engelsk forskning antyder at 50-årsjubilanten p-pillen får kvinner til i større grad å velge vekk svært maskuline menn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Mat skaffer vi oss med plastkort i supermarkedet. Varmen får vi ved å skru på termostaten.

På mange måter er tiden løpt fra den maskuline hulemannen som skaffer mat, tenner ild og i det hele tatt beskytter familien.

Og ifølge ny engelsk forskning fra Department of Animal og Plant Sciences, University of Sheffield, kan p-pillen stå bak enda et slag i ansiktet på maskuliniteten.

Den påvirker nemlig kvinnens hormoner og kan få henne til i høyere grad å foretrekke hjemmehygge i selskap med den myke mannen.

Setter naturen ut av spill

Forskerne Alexandra Alvergne og Virpi Lummaa har undersøkt hvilke trekk ved en mann som tiltrekker kvinner i løpet av menstruasjonssyklusen hennes.

I perioden hvor kvinnen har eggløsning og dermed er fruktbar, endrer smaken hennes seg markant. Da foretrekker hun en dominerende mann med maskuline og symmetriske ansiktstrekk.

I resten av syklusen skal hun ikke reprodusere seg og vil derfor se seg om etter en annen mannstype.

Her vil hun heller ha mykere verdier og mer feminine ansiktstrekk som minner mer om sine egne.

En kvinne som tar p-piller får ikke eggløsning og er derfor ikke fruktbar. Dermed blir naturens mekanismer satt ut av spill, og hun vil aldri lete etter den svært maskuline partneren.

Det kan ifølge den engelske undersøkelsen få konsekvenser for de pardannelsene som blir inngått, og til syvende og sist for genene i det avkommet vi får.

Denne herremannen ville sannsynligvis ikke blitt spesielt populær blant p-pillebrukere. (Illustrasjonsfoto: Beverly & Pack (flickr) / CC BY-SA 2.0)

Maskuline trekk

– I den naturlige menstruasjonssyklusen er det er noen egenskaper som kvinnen omkring eggløsning foretrekker hos partneren sin. Det er særlig de svært maskuline trekkene, forklarer hjerneforsker ved Københavns Universitet, Albert Gjedde.

Samtidig vil hun i perioden søke en partner som genetisk er så forskjellig fra seg selv som overhodet mulig.

– Det er en mekanisme som har sikret overlevelse, særlig den gangen mennesket oppsto som dyreart, og forholdene var annerledes, sier Gjedde.

Kan endre evolusjonen

Den engelske forskningen antyder at p-pillen kan endre hele menneskehetens evolusjon, og at vi framtiden kan få en helt annen type guttebarn.

Men Gjedde understreker at det kun er snakk om en hypotese som er basert på enkelte vitenskapelige indikasjoner.

– Det hele bygger på en evolusjonspsykologisk teori om at partnervalget vårt ble formet i den opprinnelige urtiden. Den gangen gjaldt det å finne en partner som kunne beskytte deg. Men den tiden er vi jo for lengst forbi, sier hjerneforskeren.

Ikke et spørsmål om overlevelse

Et av de store problemene med teorien er ifølge Gjedde at det ikke lenger er press på menneskets overlevelse. Tvert imot er det naturlige utvalget gått i stå.

– Det er ikke lengre et spørsmål om utvalg og overlevelse. Jo mer stabilt og høyt utviklet et samfunn er, jo færre barn blir det satt i verden, slik at utviklingen er helt omvendt, sier Gjedde.

Som vitenskapelig debattinnlegg finner han imidlertid den engelske undersøkelsen interessant og mener at den vil føre til ytterligere undersøkelser på området.

– All forskning drives jo fram av hypoteser, understreker han.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no
 

Referanse og lenker

Does the contraceptive pill alter mate choice in humans?

Albert Gjeddes profil

 

Powered by Labrador CMS