Sykkeltrening, og trening generelt, er bra for sædkvaliteten. Men mengden intens trening kan kanskje være negativt, indikerer forskningen.
Sykkeltrening, og trening generelt, er bra for sædkvaliteten. Men mengden intens trening kan kanskje være negativt, indikerer forskningen.

Påvirker sykkeltrening sædkvaliteten?

SPØR EN FORSKER: Man bør være oppmerksom på varme og på veldig lange sykkelturer hvis man har en plan om å lage barn, mener fertilitetslege Peter Humaidan.

Kristian er en ivrig sykkelmosjonist som tilbringer en god del av sommeren på landeveiene iført stramme sykkelbukser.

Sammen med en kamerat har han diskutert om alle timene på sykkelsetet påvirker sædkvaliteten.

Det viser seg at forskningen fortsatt er en anelse sparsom og tvetydig på området.

Men flere timer på sykkelsetet om dagen ser ut til å være negativt.

Hva er god sædkvalitet?

  • En sædmengde på 2 milliliter eller mere
  • 15 millioner sædceller for hver milliliter sæd
  • 50 prosent av sædcellene beveger seg og er levende
  • 4 prosent av sædcellene har et normalt utseende


Kilde: Peter Humaidan

– Det er logisk, for varme påvirker sædkvaliteten. Hard trening på sykkel påvirker antallet og bevegeligheten til sædcellene negativt, sier Peter Humaidan, som er professor i reproduksjon ved Aarhus Universitet i Danmark.

Han er aktuell med boken «Supersæd» som tar fatt i hvordan menn kan forbedre sædkvaliteten sin.

Moderat trening er bra, slår professoren fast. Det er mengden intens trening som kan være negativt.

Det er imidlertid viktig å huske at menns sædkvalitet påvirkes av mange faktorer, og at dårlig sædkvalitet ofte ikke er mannens egen skyld.

Et kjøleskap mellom beina

Peter Humaidan beskriver menns pung som «et elegant kjøleskap» der temperaturen er 3,1 grader lavere enn inne i kroppen.

– Det er derfor testiklene henger utenfor kroppen, sier han.

– Når pungen utvider seg, avgir den varme, og da holdes testiklene avkjølt. Når den trekker seg sammen i kulden, så er det for å holde temperaturen oppe – rundt 3,1 grad lavere enn inne i kroppen.

Testiklene og sædcellene har det best ved omtrent 34 grader, mens kroppen vanligvis holder 36,5–37,5 grader. Blir de varmere, kan det påvirke det sædproduserende vevet og bevegeligheten til sædcellene.

På en sykkel opplever rytteren varme og en friksjon rundt pungen, og det kan ha betydning for sædkvaliteten, mener Humaidan. Litt som setevarme fra bilen ikke er bra for sædkvaliteten over tid.

Fire raske for bedre sædkvalitet

  1. Stump røyken
  2. Vær fysisk aktiv
  3. Unngå overvekt
  4. Dropp alkohol

Du får en håndfull gode råd til å få bedre sæd i en faktaboks lenger nede i artikkelen.

For hard trening

En observasjonsstudie fra Boston University fant i 2010 at personer som oppga at de syklet minst fem timer om uken, hadde dårligere sædkvalitet enn de som drev med andre former for trening.

I en annen studi, publisert i tidsskriftet Clinical Journal of Sport Medicine, deltok 24 sunne fritidssyklister som gikk fra lavintensiv til høyintenstiv sykkeltrening over fire måneder. Ved avslutningen av undersøkelsen var sædkvaliteten blitt dårligere, både volum, bevegelse, morfologi (utseende) og konsentrasjon.

Rent fysiologisk gir det mening, mener spesiallege Niels Jørgensen.

Studie har sett på fruktbarheten

Selv om sykling ser ut til å påvirke antallet sædceller, kan ikke det oversettes til at man blir infertil av å sykle mye.

I en observasjonsstudie fra 2014 fant ikke forskere fra University of London noen korrelasjon mellom mye tid på sykkelen og fruktbarhet.

Studien var basert på 5.000 svar på en spørreskjemaundersøkelse på nettet. Studien undersøkte en rekke ting: reisningsproblemer, legediagnostisert infertilitet og prostatakreft.

Forskerne undersøkte imidlertid ikke sædkvaliteten hos mennene, innvender Peter Humaidan. Og derfor kan ikke man bruke studien til å konkludere om sykling påvirker sædkvaliteten.

– Moderat fysisk aktivitet er bra for sædkvaliteten. Men for hard fysisk aktivitet, særlig syklingen, trekker ned sædkvaliteten, utdyper Jørgensen, som er overlege ved Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion.

– Sykling til jobben og litt treningssykling er ikke noe problem. Det gjelder bare intens sykling over flere timer. Som med så mange andre ting, handler det om mengden, sier Jørgensen.

Forskningen er imidlertid ikke så overbevisende at den har gitt grunn til spesielle anbefalinger.

– Det betyr ikke at hard sykkeltrening gir dårlig sædkvalitet eller fruktbarhetsproblemer. Under normale omstendigheter produserer menn veldig mange sædceller, så det er neppe noe problem at det blir litt færre når man sykler mye.

– Men det kan ha en betydning for menn som allerede har svekket sædkvalitet. I den gruppen kan det kanskje gi mening å revurdere de lange, intense sykkelturene.

Forskere har ikke gjort noen studier som kobler varme fra sykkelsetet direkte til svekket sædkvalitet. Men i flere studier av veldig aktive menn, spesielt langdistanseløpere og syklister, har forskere funnet en nedsatt sædkvalitet.

En annen mulig forklaring er at de tar opp mindre energi enn de forbrenner.

I faktaboksen kan du lese mer om en annen studie som ikke finner en korrelasjon mellom sykling og infertilitet.

Vurder de lengste sykkelturene

Man bør altså vurdere de veldig lange sykkelturene hvis man har en plan om å lage barn, mener Peter Humaidan.

Det finnes imidlertid ingen klare regler.

– Har man et aktivt ønske om graviditet, kan man gå over til moderat intensitet i en periode. Det er når man kommer opp i mange timer man begynner å se en svekket sædkvalitet, utdyper Humaidan.

- Er det noen råd man kan gi hvis man likevel sykler langt?

– Det kan gi mening å stå litt på pedalene under lange turene. Da får man også en stillingsendring, og temperaturen i testiklene avtar.

Man får trolig tilbake sunne sædceller relativt raskt, legger han til. Det tar nemlig omtrent tre måneder for en sædcelle å bli fullt moden, og en mann produserer om lag 1.000 sædceller i sekundet hele livet.

– Hvis man slutter med hard sykkeltrening i dag, vil man se gode resultater etter omkring tre måneder.

Referanser:

Paweł Jóźków og Marco Rossato: The Impact of Intense Exercise on Semen Quality, American Journal of Men's Health. American Journal of Men's Health, 2017. DOI: 10.1177/1557988316669045

Behzad Hajizadeh Maleki og Bakhtyar Tartibian: Long-term Low-to-Intensive Cycling Training: Impact on Semen Parameters and Seminal Cytokines. Clinical Journal of Sport Medicine, 2015. (Sammendrag) DOI: 10.1097/JSM.0000000000000122.

Milo Hollingworth mfl.: An Observational Study of Erectile Dysfunction, Infertility, and Prostate Cancer in Regular Cyclists: Cycling for Health UK Study. Journal of Men's Health, 2014. (Sammendrag) DOI: 10.1089/jomh.2014.0012

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS