Stødig til sjøs

Landkrabber gjør klokt i å lytte til sjøulkens råd: Å stirre mot horisonten stabiliserer kroppen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du er en av de mange som blir uvel på båt når bølgene slår som verst er sjansen stor for at en barmhjertig seiler kan gi deg et tidløst råd: Stirr mot horisonten!

En undersøkelse nylig publisert i Psychological Science har kommet frem til at sjøulkene vet hva de snakker om: Folk om bord i skip blir stødigere hvis de fester blikket mot synsranda.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

På tokt i Californiabukta

Thomas Stoffregen fra Universitetet i Minnesota har forsket på “kropps-svaiing” i flere tiår, det vil si i hvilken grad mennesker vugger fra side til side og hva dette har å gjøre med sjø- eller bilsyke.

I en vanlig situasjon vil en stillestående person bevege seg rundt fire centimeter frem og tilbake, hvert tolvte til femtende sekund. Stoffregen og hans medforfattere, Anthony Mayo og Michael Wade, ønsket å finne ut hvordan dette forandrer seg når du er til sjøs.

For å studere kroppsholdning på havet har Stoffregen vært “blindpassasjer” om bord i et forskningsskip på tokt i Californiabukta.

- Det har ingenting å gjøre med at jeg liker å seile nær tropene, spøker han i intervjuet med Psychological Science.

Siden skipene går mellom forskningsekspedisjoner, kan han sove i kahytter vanligvis reservert for havforskere. Medlemmer av besetningen tilbyr seg å ta del i eksperimentene.

Til lands og til vanns

Rapporten sammenlignet bevegelsen til de samme menneskene på tørt land – en brygge i Guaymas, Mexico – og om bord i skipet.

Under testene ble forsøkspersonene plassert på en plate som måler trykk og deretter bedt om å fokusere på et punkt.

Punktet var enten et objekt en halvmeter foran dem eller et punkt langt unna, enten et fjell på land eller horisonten om bord på skipet.

Motstridende

Sjømennene var stødigere når de fokuserte på det nærmere punktet enn det fjerne når de var på land. På skipet derimot var de derimot stødigere når de stirret på horisonten.

- Dette er faktisk motstridende, sier Stoffregen. Når du står på et skip må du justere deg etter skipets bevegelse, ellers faller du over ende. Så hvorfor skulle det hjelpe å stirre på horisonten og dermed orientere deg etter jorda?

Teorien hans er at teknikken gjør det lettere å stabilisere kroppen fordi den hjelper deg å skille mellom hva som var forårsaket bevegelsen – enten kroppens naturlige vagging  eller gyngingen fra skipet.

Drømmer om sjøsyke

Stoffregen hadde i utgangspunktet håpet å studere sammenhengen med sjøsyke direkte, men så langt har testpersonene hans vært rutinerte sjømenn som er vant til skipets bevegelse og derfor ikke blir uvel.

Hvorvidt teknikken fungerer for ferske gaster, og i så fall i hvilken grad, vet han ikke. Drømmen hans er å få gjøre eksperimenter ombord et skip fullt av studenter på vei til sjøs for første gang.

- Jeg skulle gitt høyre armen min for å være med på en av de turene, avslutter han.

Referanse:

Anthony M. Mayo, Michael G. Wade og Thomas A. Stoffregen: Postural Effects of the Horizon on Land and at Sea, Psychological Science, januar 2011, doi: 10.1177/0956797610392927
 

Powered by Labrador CMS