Kilo forsvant med vann

Å drikke vann før maten ga en ekstra vektreduserende effekt i nytt klinisk forsøk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no)

Vannbalansen i kroppen

Vi får vann igjennom:

  • Vann i maten (Selv ost og bakverk inneholder 20 prosent vann. Frukt og grønnsaker inneholder over 90 prosent vann. )
  • Drikke
  • Vann som dannes når kroppen fordøyer proteiner, karbohydrater og fett.

Vi mister vann igjennom

  • Fordamping fra huden
  • Fordamping fra lungene
  • Urin
  • Avføring
  • Svette

Det finnes utregninger for hvor mye vann man bør få i seg igjennom mat og drikke for å erstatte vanntapet. Helsedirektoratets Avdeling for ernæring opererer med en svært generell anbefaling på rundt to til to og en halv liter væske i døgnet for en gjennomsnittlig voksen person. Dette tallet kan imidlertid variere mye, alt etter personens vekt, alder og aktivitetsnivå og etter temperatur og luftfuktighet i omgivelsene.

Randomisert og kontrollert studie

Randomisert vil si at forsøkspersonene er tilfeldig utvalgt til den ene eller andre gruppen.

En kontrollert studie innebærer at det man vil  undersøke blir kontrollert ved å sammenligne med en standard.

De to gruppene som undersøkes bør være noenlunde likt sammensatte.

Kilde: Berit Dracup

 

Folk som ble satt på en lavkaloridiett, og som samtidig drakk rundt halvliter vann før måltider, gikk ned mer i vekt, viser resultatene.

Vanndrikkerne i forsøket drakk 4,7 desiliter i forkant av tre måltider daglig. Det gjorde de over en periode på 12 uker, samtidig som de inntok kaloriknapp kost.

Sju mot fem kilo

I snitt rant sju kilo av passasjerene på vannvogna i løpet av de tre månedene studien varte, mens personene i kontrollgruppen, som ikke drakk vann før de spiste, gikk ned rundt fem kilo.

Det går fram av et presseskriv fra Virgina Tech, USA. 48 personer i alderen 55-75 år var med i forsøket.

Vanninntak før måltider ser altså ut til å gi en ekstra effekt, ifølge resultatene, som nylig lagt fram på den årlige konferansen til American Chemical Society (ACS).

Fyller opp, erstatter sukkerdrikk

- Folk bør drikke mer vann, og mindre av sukkerholdige høykaloridrikker, dette er en enkel måte å legge til rette for vektkontroll på, mener amanuensis Brenda Davy i presseskrivet.

Én forklaring på effekten kan være at vannet erstattet denne typen drikker. En annen forklaring kan rett og slett være at vannet fyller opp i magen før måltidet, så testpersonene spiste mindre av den grunn.

Resutatene er så langt gjengitt i form av sammendrag. De finnes foreløpig ikke noen endelig studie publisert i tidsskrift, får forskning.no opplyst fra ACS.

- Ingen trylleformel

- Å drikke ett glass vann før maten i håp om å bli fortere mett, er uproblematisk, men jeg tror ikke dette er noen trylleformel for å bli slank på sikt. Det kan godt tenkes at den gruppen som inntok vann før måltidene også spiste mindre.

Det sier klinisk ernæringsfysiolog Berit Dracup ved Haukeland universitetssykehus, i en kommentar til resultatene.

- Dessuten gikk jo også kontrollgruppen betydelig ned i vekt, siden de også var satt på en slankediett, fortsetter hun.

Dracup mener derimot at to glass, nærmere en halvliter vann, kan bli i meste laget før hvert måltid - siden vi i Norge ønsker at folk spiser 4-5 måltider daglig.

- Man beregner at en person trenger 30 milliliter vann per kilo, så hvis en person veier 70 kilo, så blir det ca. to liter per dag, sier Dracup, og legger til at noe av dette også vil komme fra maten.

Studier spriker

Fra tidligere finnes det flere studier som ikke har vist at vanndrikking før måltider har vektreduserende effekt, opplyser Dracup, som leder avdeling for klinisk ernæring ved sykehuset.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Vannet tømmes jo ut igjen, det blir fort plass til mer. Da kan det faktisk tenkes at man ender opp med å spise mer, sier hun.

Brenda Davy mener på sin side at forklaringen på vanneffekten nettopp kan være at magen fylles med en væske som har null kalorier.

Samtidig finnes også studier som har gitt enkelte hentydninger om en vektreduserende effekt ved vanninntak før måltider, Ifølge presseskrivet fra Virginia Tech.

Inntil nå har man imidlertid manglet dokumentasjon av det mer solide slaget; et randomisert kontrollert klinisk forsøk (se egen faktaboks til høyre).

- I akkurat dette forsøket virket det, i kontrollerte former, ved at folk spiste tre måltider med fastsatt størrelse og innhold. Slik er det ikke hjemme hos folk til daglig, jeg har ingen tro på at det blir en generell anbefaling å drikke to glass vann før måltider, sier Berit Dracup.

Mye vann kan skade

Avslutningsvis kan det være greit å minne om at det kan være helseskadelig å innta store mengder vann.

Så hvordan regulere dette? Å drikke vann når du er tørst er et greit utgangspunkt.

- I noen situasjoner trenger kroppen mer vann, som når man trener, eller svetter mye. Det er ellers viktig å huske at man ved harde treningsøkter også trenger tilførsel av elektrolytter, salter, og da er det ikke nok å drikke bare vann, sier Dracup.

Lenke:

American Chemical Society: Clinical trial confirms effectiveness of simple appetite control method

Powered by Labrador CMS