Annonse

Ølmage - mer myte enn realitet

Godt nytt for ølhunder: Du blir ikke tjukk av å drikke øl, og ølmagen er en myte, mener forskere i en studie fra Tsjekkia, pilsens hjemland.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste gang du er ute og drikker øl, og noen snakker om hvor fetende det er, kan du arrestere dem grundig og drikke din duggfriske øl med god samvittighet. Forskere fra Storbritannia og Tsjekkia konkluderer nemlig i en studie fra pilsens hjemland med at det er “usannsynlig at midjefett og forhøyet kroppsvekt kan kobles til øldrikking”.

Øldrikkere er feitere

Det er den vanlige enigheten om at øldrikkere er feitere enn folk som ikke drikker, eller folk som drikker vin eller sprit, som forskerne i utgangspunktet ville undersøke.

Siden øl inneholder mer karbohydrater per alkoholenhet i forhold til de fleste vin- og sprittyper, er det ikke ulogisk at øl kan være en av grunnene til økt overvekt. Vi har vel alle klappet oss på magen og sukket at det har blitt litt mye øl i det siste. Eller så har vi en venninne som har sagt at hun fortrekker hvitvin til maten fordi det ikke er så fetende som øl.

Utgangspunktet for forskerne var følgende: Er folk som drikker øl feitere enn de som ikke drikker øl, og får øldrikkere mage?

Tsjekkia: alle drikker øl

Tsjekkia ble valgt som forsøksland, fordi det er det landet i verden med høyest registrert ølkonsum - 155 liter øl per innbygger. Til sammenligning drikker vi nordmenn 65 liter øl hver oss.

Øl er for tsjekkerne også den mest vanlige alkoholholdige drikken, både for menn og kvinner, og den nytes ofte og gjerne til mat.

900 menn og 1 000 kvinner ble med på undersøkelsen, og forsøkspersonene ble veid, målt, spurt ut om hvor mye de drikker, hva de drikker, hvor mye de trimmer, hvor mye de spiser, hva de spiser og om de røyker. Dette for at alle andre grunner til overvekt skulle kunne tas med i betraktning.

Øldrikkere og nesten avholdsfolk

Menn og kvinner ble delt inn i to grupper: Øldrikkere og nesten avholdsfolk, det vil si de som drikker lite eller ingenting. Så sammenlignet forskerne disse gruppene, og på basis av sammenligningen fant de ut følgende:

  • Ølkonsum var positivt assosiert med røyking for begge kjønn, det vil si at de som røyker gjerne drikker og omvendt.
  • Det var ingen sammenheng mellom ølkonsum og midjefett (WHR) hos verken kvinner eller menn. For menn var det en liten sammenheng, men når forskerne gikk nærmere inn på den, var den ikke det som kalles statistisk signifikant.
  • Body mass index (BMI) var ikke assosiert med ølkonsum hos menn, det vil si at det ikke er en link mellom overvekt og ølkonsum hos menn.
  • Det var en svak såkalt invers assosiasjon mellom kvinners ølinntak og kroppsvekt. Det kan tolkes som at kvinner som drikker mye øl er tynne, mens kvinner som drikker lite øl er tjukke.

Bodey mass index (BMI) er vekt delt på høyde i andre, og er et mål på om du har under- eller overvekt, eller om du veier normalt for din høyde.

Waist-hip ratio (WHR) er et forholdstall mellom hofta og midjen som sier noe om fettfordelingen på kroppen.

Tynne kvinner drikker mer øl?

Hvorfor tynne kvinner drikker øl, mens tjukke kvinner ikke gjør det, fant ikke forskerne noe svar på. De prøvde å ta inn faktorer som hvorvidt kvinnene røyket, hvor i menstruajonssyklusen de var eller andre livsstilsfaktorer.

Helt til slutt i studien skriver forskerne også at det rett og slett kan være en feil som lå bak dette resultatet, men hovedkonklusjonen er klar: Når det gjelder å drikke en moderat menge øl ser det ikke ut til å være en forbindelse mellom øl og overvekt.

Det er med andre ord ingen grunn til å få dårlig samvittighet over en duggfrisk halvliter når helga nå står for tur.

Powered by Labrador CMS