Aggressiv hiv-variant gir raskere AIDS

En nylig oppdaget variant av hiv gir mye raskere utvikling av AIDS enn variantene som er mest utbredt i verden i dag, viser svensk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox) (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Det er 30 år siden humant immunsviktvirus, hiv, ble oppdaget. I de første årene sto legevitenskapen nærmest maktesløs mot sykdommen.

Smittede den gang led en skjebne preget av store fordommer og en pinefull død av AIDS, noe vi brutalt minnes om i den svenske dramaserien Tørk aldri tårer uten hansker som går på NRK1 i disse dager.

I dag kan fortsatt fordommene være der, men medisiner holder hiv-virus i sjakk. I hvert fall for mennesker i den rike, vestlige verden. 

Hiv er fortsatt en av de store helsetruslene i fattige land. 35 millioner mennesker har sykdommen på verdensbasis, nær 70 prosent lever i land i Afrika sør for Sahara. Her er hver 20. voksen smittet, opplyser WHO. 

Kort tid fra smitte til AIDS

Nå viser svenske forskere ved Lunds Universitet at en blanding av to typer hiv 1-virus gir mye raskere AIDS-utvikling enn de virusvariantene som er mest i omløp i verden i dag.

Forskerne har studert pasientprøver fra det lille landet Guinea-Bissau i Vest-Afrika og sett på krysninger av virusvariantene 02AG og A3.

Dette er de to vanligste variantene der, og det er gjerne slik at områder domineres av bestemte virustyper.

Dersom en person har to varianter av hiv-virus, kan nettopp resultatet bli at det oppstår en krysning av de to, noe som kalles et rekombinant virus.

De svenske forskerne viser at blandingen 02AG og A3 gir den korteste rapporterte tiden fra smitte til utvikling av AIDS av alle hiv-1 typene, ifølge en pressemelding fra det svenske universitetet

Det tar bare rundt fem år, noe som er over 40 prosent raskere enn for virustypen A3 alene.

Virus-varianter vi vet lite om

- Den medisinske gåten HIV er løst, uttalte hiv-ekspert og lege Arild Mæland ved Oslo Universitetssykehus til NRK i oktober.  Forskerne vet så mye mer i dag enn for 30 år siden, men  kanskje er det for tidlig å fastslå at vi har full kontroll?

Virus er utforutsigbare, det finnes flere enn 60 varianter i av hiv-1 i sirkulasjon i verden i dag.  Forskjellige områder domineres ofte av en eller to varianter.

Les om situasjonen i Norge på Folkehelseinstituttet.

- Hiv er et ekstremt dynamisk og foranderlig virus. Det finnes høyst sannsynlig en del kryssede varianter som vi vet lite om.

- Derfor er det grunn til å være på vakt for hvordan hiv-epidemien utvikler seg over tid, sier professor Patrik Medstrand, professor i klinisk virologi vid Lunds universitet.

Riktignok har ikke kombinasjonen A3/02 vært påvist utenfor Vest-Afrika så langt, spredningen har vært begrenset. Men forskerne påpeker nettopp at spredninger av ulike virus-krysninger øker i vår tid. 

Kompleks og mer blandet hiv-flora

Utviklingen går mot en stadig mer kompleks og blandet hiv-flora, til forskjell fra tidligere, påpeker Lund-forskerne.

De er bekymret for en situasjon der stadig flere smittes av flere virustyper som skaper en virusmikstur, det vil si den rekombinante formen for hiv-virus. 

- Rekombinantene ser ut til å være mer livskraftige og aggressive enn variantene de har oppstått fra, sier Angelica Palm, doktorand ved Lunds universitet.

Referanse:

Palm AA, m.fl. Faster Progression to AIDS and AIDS-Related Death Among Seroincident Individuals Infected With Recombinant HIV-1 A3/CRF02_AG Compared With Sub-subtype A3. Journal of Infectious Diseases, 2013.  Sammendrag

Powered by Labrador CMS