En liten migrene-trøst

Kvinner med migrene kan ha lavere risiko for å få brystkreft, antyder ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)'
"(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"

 - Kvinner som har fått diagnosen migrene, kan ihvertfall nå trøste seg med at slik hodepine kanskje kan knyttes til en tydelig lavere risiko for brystkreft.

Det sier Christopher I. Li ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, USA.

Studien, publisert i tidsskriftet Cancer Epidemology, Biomarkers and Prevention, er den første der migrene assosieres med en redusert risiko for brystkreft.

Resultatene viser at kvinner med migrenehistorie som har vært gjennom overgangsalderen, hadde 30 prosent lavere risiko for å få brystkreft, enn kvinner i samme aldersgruppe uten migrene.

- En hormonell sammenheng

Det er de formene for brystkreft som er østrogenreseptive, altså svulster som blir stimulert til vekst av østrogen, som migrenepasientene fikk sjeldnere, ifølge studien.

- Migrene blir assosiert med et fallende eller lavt østrogennivå.

- Dette kan vi for eksempel se ved at kvinner oftere får migrene den uka i p-pillesyklusen når hun ikke tar hormoner. Vi tror dermed at et høyt østrogen hos en kvinne, minsker risiko for migrene.

- Det er også en sammenheng mellom høyt østrogennivå og brystkreft. Dette kan forklare at studien antyder en høyere forekomst av brystkreft blant kvinnene uten migrene, sier Li.

Den nye studien består av data fra to undersøkelser, hvor til sammen 3 412 kvinner fra Seattle-området hadde passert overgangsalder.

1 938 av disse hadde fått diagnosen brystkreft, og 1 474 hadde det ikke. Kvinnene rapporterte selv inn om de hadde migrene.

Li understreker videre at det må mer forskning til, før de kan fastslå en sammenheng.

- Naturlig sammenheng

'Professor Per Eystein Lønning'
"Professor Per Eystein Lønning"

- Sammenhengen mellom lave østrogennivåer og brystkreft har vært kjent i over 100 år, så dette er for så vidt ikke så sensasjonelt. Hvis lavere østrogennivåer også kan gi migrene, så er dette en naturlig sammenheng, sier Per Eystein Lønning. 

Han er professor og overlege ved kreftavdelingen på Haukeland Unversitetssykehus. 

- Samtidig er det veldig viktig å understreke at migrene ikke beskytter mot brystkreft, sier Lønning.

Det er altså ikke migrenen i seg selv som eventuelt gir en lavere kreftrisiko. 

Han legger til at kvinner som tar østrogen etter overgangsalderen, og dermed får høyere østrogennivå, likevel ikke utvikler den samme risikoen for brystkreft som kvinnene med naturlig høye østrogennivåer etter overgangsalderen.

- Et av de virkelig viktige spørsmålene innen brystkreftforskning, er imidlertid hvorfor østrogennivået påvirker utvikling av brystkreft, mener Lønning.

- Man har begynt å forme teorier, men det er fremdeles ingen sikre svar, sier han til forskning.no.

Referanse:

Daling, J., Davis, S, Li, C., Lucas, S., Malone, K., Mathes, R. and Porter, P., Migraine in Postmenopausal Women and the Risk of Invasive Breast Cancer, sammendrag av Cancer Epidemology, Biomarkers and Prevention, November 2008.

Powered by Labrador CMS