Ikke drikk for mye når du er forkjøla

Australske forskere advarer mot den vanlige oppfatningen om at pasienter med bronkitt eller forkjølelse må få i seg store mengder væske.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Overdrevent væskeinntak når du er forkjøla, har bronkitt, lungebetennelse eller andre infeksjoner i luftveiene, kan nemlig forårsake saltmangel (hyponatremi).

Saltmangel er ikke til å spøke med. I verste fall er det dødelig, mens andre symptomer på tilstanden er irritabilitet, forvirring, koma, apati og skjelvinger.

Hvorfor saltmangel?

Det er et såkalt antidiuretisk hormon (ADH) som gjør at du risikerer saltmangel når du har luftveisinfeksjoner og drikker mer væske enn normalt.

Hormonet har som oppgave å passe på at væskebalansen i kroppen til enhver tid er perfekt.

Når du er på fylla, for eksempel, settes dette hormonet ut av spill av alkoholen, og resultatet er at kroppen mister mer vann enn den tar inn, slik at du blir dehydrert.

Det viser seg nå at kroppen skiller ut mer ADH når den sliter med forkjølelse eller andre former for luftveisinfeksjoner. Konsekvensen er at mer vann enn vanlig holdes tilbake i kroppen, i stedet for å forsvinne ut som urin.

Når du da pøser på med ekstra væske i tillegg, vil dette føre til at kroppens væskebalanse forstyrres og du får rett og slett for mye vann i sjelens tempel.

Dette fører så til at blodet i årene våre blir tynna ut, og det samme skjer med saltet. Dermed blir det ikke nok salt i forhold til vann for at de naturlige cellereaksjonene skal kunne gå sin gang.

Salt er livsnødvendig for at basale biologiske prosesser i kroppen skal kunne fungere.

Hvorfor mer ADH?

Forskerne vet ikke sikkert hvorfor det skilles ut mer ADH ved luftveislidelser. Det kan for eksempel skyldes feber, smerte, kvalme eller oksygenmangel.

Det skjer i alle fall.

De australske forskerne mener derfor at leger ikke bør oppfordre pasienter med luftveisinfeksjoner til å drikke mye når de er syke.

Forskerne mener legene i alle fall bør avvente praksisen til det er gjort mer forskning på feltet, og de foreslår å kjøre en enkel dobbeltblindtest for å få det helt på det rene at luftveislidelser og overdrevent væskeinntak kan føre til saltmangel.

Det er hittil ikke gjort noen gode studier på dette, påpeker de, og understreker at deres forskning er basert på litteratursøk og en sammenstilling av de kjente dataene rundt fysiologien i kroppen ved luftveisinfeksjoner.

At saltmangel er dødelig har er kjent fra tilfeller blant sportsutøvere.

Studien er publisert i British Medical Journal

Referanse:

“Guppy et al. : “Drink plenty of fluids: a systematic review of evidence for this recommandation in acute respiratory infections

Powered by Labrador CMS