Ett år etter at de sluttet med slankemedisin, hadde de fleste lagt på seg to tredeler av vekta de hadde mistet.

De som sluttet med slanke­medisin, la på seg nesten alt igjen

Men det er mulig å opprettholde vekttapet etter å ha sluttet, viser en dansk studie.

De fleste studier til nå har vist at de som slutter med slankemedisin, går opp i vekt igjen. Dette skrev forskning.no nylig om. 

Hva skal til for å beholde vekttapet? Dette har forskere ved Københavns Universitet og Hvidovre Hospital nå studert. 

Forskerne har fulgt 109 overvektige dansker i to år.

Delt inn i fire grupper

En gruppe fikk slankemedisinen Saxenda.

Den andre gruppen skulle bare trene to timer i uken. 

Den tredje gruppen skulle både trene og ta medisinen. 

Den fjerde gruppen var en kontrollgruppe. De skulle bare følge myndighetenes kostholdsråd.

Studien pågikk i ett år. Alle deltakerne hadde da vært på en lavkaloridiett før de tilfeldigvis ble delt inn i gruppene. 

Hadde lagt på seg to tredeler

Da det hadde gått ett år, ble studiedeltakerne veid. 

Da ble resultatene tydelige: Det var de som både hadde fått slankemedisin og som hadde trent, som klarte å opprettholde en lavere vekt.

Flere i denne gruppen opprettholdt et vekttap.

Av de som bare hadde fått medisin, la de fleste på seg to tredeler av det de hadde tatt av.

Mistet muskelmasse

Signe Sørensen Torekov er professor ved Københavns Universitet og har deltatt i studien. Hun er intervjuet av Danmarks Radio. 

Hun forteller i intervjuet at de som bare gikk på medisin ikke bare hadde gått opp i vekt igjen. De hadde gjort det på en usunn måte. 

De mistet nemlig også en del muskelmasse da de gikk på medisinen. Og da de sluttet med medisinen, la de stort sett bare på seg fett.

Muskelmasse regulerer vekta

Det er ikke så heldig. 

Muskelmasse betyr mye for å opprettholde en lavere vekt. Det er viktig for kroppens hvilestoffskifte, som bestemmer hvor mye energi kroppen har bruk for, forklarer Torekov til dr.dk. 

Jo mindre muskelmasse du har, jo mindre kan du spise for å ikke legge på deg. 

– Sånn det blir å bite seg selv i halen om du mister mye muskelmasse, sier hun. 

Fraråder å bare ta medisin

En mulig forklaring på at de som både trente og brukte medisin opprettholdte vekta, var at flere av dem beholdt vanen med å trene etter at forsøket var slutt. 

De som kun brukte medisinen, var mer passive. Dette skriver forskerne i studien. 

Resultatene deres viser at det ikke er tilstrekkelig å bare bruke slankemedisin for å opprettholde et varig vekttap. Særlig om du ikke planlegger å ta medisinen livet ut. 

Simon Birk Kjær Jensen, en av forskerne bak studien, vil fraråde at man tar imot medisinsk behandling uten å i tillegg gjøre livsstilsforandringer.

– Ut fra våre data er det superviktig at man samtidig skrur opp sin fysiske aktivitet. Det gir gode effekter både for livskvaliteten og for å bevare muskelmassen, sier han i en pressemelding til Københavns Universitet. 

Bare to timer i uken

To timer i uken med trening som får opp pulsen og blir andpusten. Det er det som skal til for å beholde vektnedgangen, sier Jensen.

For en person med alvorlig overvekt og dårlig kondisjon kan en gåtur i raskt tempo være nok. 

For de som har bedre kondisjon kan det være nødvendig med en løpetur eller sykling i høyt tempo, sier han i pressemeldingen. 

Etterspørselen øker

I 2023 kåret tidsskriftet Science legemidler mot fedme som årets gjennombrudd i forskningen.

Legemidlene har allerede blitt svært populære i Norge. I desember 2023 sa Marte Kvittum Tangen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, til forskning.no i 2023:

– Dette har skjedd veldig raskt. Etterspørselen øker, uke for uke. Folk har bare bestemt seg og kommer til legen med en bestilling, sa Tangen. 

Ønsker seg mer forskning

Tangen ønsker seg mer forskning og enda bedre kunnskapsgrunnlag. 

– Jeg håper det kommer studier som ikke produsentene av medisinene selv står bak.

Nå har det altså kommet enda en ny studie. Den er finansiert av Novo Nordisk og det danske Helsefonden. De som finansierer forskningen har ikke hatt noen rolle i noen del av forskningen, skriver tidsskriftet eClinicalMedicine, som er en del av The Lancet. 

Kilde: 

Simon Birk Kjær Jensen m-fl: Healthy weight loss maintenance with exercise, GLP-1 receptor agonist, or both combined followed by one year without treatment: a post-treatment analysis of a randomised placebo-controlled trial, eClinicalMedicine, februar 2024. 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS