Dataspillet Fortnite er populært også på YouTube. Mange liker å se på andre spille. Nylig vant norske Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen Fortnite-VM – mens en hel verden fulgte med. (Foto: Johannes Eisele/AFP/NTB scanpix)
Dataspillet Fortnite er populært også på YouTube. Mange liker å se på andre spille. Nylig vant norske Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen Fortnite-VM – mens en hel verden fulgte med. (Foto: Johannes Eisele/AFP/NTB scanpix)

Slik er de mest populære YouTube-kanalene

Vi ser gjerne videoer med lekende barn eller folk som spiller spill.

Det ble lastet opp mange videoer om dataspill på nettmediet YouTube den første uka i år.

Videoene viser for eksempel en person som spiller et spill som Fortnite mens han kommuniserer med venner via nett.

18 prosent av videoene fra de største YouTube-kanalene handler om spill. De blir sett flere ganger enn mange andre typer videoer, ifølge en undersøkelse fra amerikanske Pew Research Center.

De fleste videoene er på et annet språk enn engelsk, men undersøkelsen konsentrerer seg om det engelskspråklige innholdet, 37 000 videoer.

Videoer med barn får mange seere

Verden liker videoer med barn i. Enten barna synger eller leker, eller noen viser fram en baby.

Er det et barn i videoen som ser ut til å være under 13 år, blir den lettere en suksess enn andre videoer.

En video der en jente kler seg ut fikk mange visninger allerede i løpet av den første uka. Nå er den oppe i 13 millioner avspillinger.

Innhold rettet mot barn blir mye sett, selv om retningslinjene sier at du må være over 13 år for å bruke YouTube. Nettgiganten har et eget tilbud til de minste.

Nyheter engasjerer mindre

Nyheter og politikk er ganske vanlig. Men disse videoene er det færre som ser.

Musikk, dans og sport utgjør også en god slump av innholdet.

En tredjedel av videoene har uspesifisert innhold. De er blant annet video-blogger og handler om for eksempel kjendiser, film eller kjæledyr.

Vanlige temaer på YouTube

Engelskspråklige videoer publisert den første uka i 2019.

Dataspill: 18 prosent

Nyheter og politikk: 12 prosent

Sport: 9 prosent

Musikk og dans: 9 prosent

Annet: 34 prosent

Millioner av kanaler

Det finnes ingen liste over de mest populære kanalene, så forskerne måtte sile dem ut ved hjelp av et dataprogram. Det er ikke sikkert at de har skaffet seg oversikt over alle.

Men de har funnet mange. Innen utgangen av fjoråret hadde de samlet halvannen million kanaler på alle språk. 43 770 av disse hadde flere enn 250 000 abonnenter.

De har altså ikke undersøkt videoer fra mindre leverandører, som også kan bli svært populære. Undersøkelsen handler om de største kanalene.

Den første uka i år publiserte disse store kanalene til sammen en kvart million videoer. Det tilsvarer 48 000 timer. Om du hadde glodd på skjermen i åtte timer hver dag, hadde du brukt 16 år på å komme deg gjennom innholdet.

Få publiserer mye

Videoene ble sett til sammen mer enn 14 milliarder ganger. De svært aktive 10 prosentene av kanalene sto for hele 70 prosent av videoene som ble publisert den uka.

Mennesker sorterte de engelskspråklige videoene, men resultatet ble neppe helt nøyaktig fordi det ikke er klart definert for eksempel hva som er innhold rettet mot barn eller hvor gamle barna i videoen er.

Pew Research Center er en tenketank. De publiserer sine egne rapporter, som dermed ikke er kvalitetssikret av andre forskere.

Referanse:

Patrick Van Kessel, Skye Toor og Aaron Smith: A Week in the Life of Popular YouTube Channels. Rapport fra Pew Research Center, 25. juli 2019.

Powered by Labrador CMS