Hvis du kan én slipsknute er det nok, vil nok mange tenke. Men vit at det finnes tusenvis av alternativer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hvor mange slipsknuter finnes det?

Ekstremt mange, ifølge svenske forskere.

Windsor-knuten er en trygg og god slipsknute. De aller fleste norske menn lærer seg denne knuten på ett eller annet tidspunkt i livet. Mange ser kanskje ikke behovet for å lære seg noen flere knuter heller.

Men det finnes et enormt utvalg med slipsknuter, i hvert fall hvis vi skal høre på forskere ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.

De har kommet fram til hele 266 682 forskjellige slipsknutekombinasjoner. Forskerne har kommet fram til dette kjempetallet ved å bruke datamodeller, og ved å hente inspirasjon fra Matrix-filmene, pussig nok.

Slips-matte

Arbeidet til de svenske forskerne bygger på tidligere slipsknute-matematikk. Cambridge-forskere har tidligere laget et matematisk språk som prøver å beskrive de forskjellige teknikkene vi bruker når vi knyter slips.

Når disse teknikkene kombineres, går det an å lage en datamodell som regner ut alle mulige kombinasjoner. Cambridge-listen hadde 85 forskjellige knuter.

Men denne modellen hadde en begrensning, nemlig at den siste manøveren i slipsknytingen alltid ble gjort på samme måte. Framsiden av knuten skulle alltid vise et flatt stykke slips-stoff.

De svenske forskerne gikk mer utradisjonelt til verks.

Matrix-slips?

Karakteren «The Merovingian» i filmene The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions har en veldig spesiell slipsknute, som du kan se i videoen under. Denne knuten har også avledet nye slipsknuter, kalt Edeiety, Eldredge og Trinity.

Forskeren Mikael Vejdemo-Johansson står bak slipsforskningen ved KTH, og han bet seg merke i disse utradisjonelle slipsknutene.

– Det er en liten klikk med Matrix-fans som diskuterte hvordan denne knuten kunne lages igjen. Jeg lærte meg disse knutene, sier han i en pressemelding fra KTH.

Vejdemo-Johansson visste om den tidligere Cambridge-slipsforskningen.

– For moro skyld sjekket jeg om disse knutene var på listen til Cambridge-forskerne. Det var de ikke.

Små justeringer

Disse nye knutene åpnet massevis av nye muligheter, siden knutene bruker andre teknikker enn de mer tradisjonelle varianter. For eksempel krever de nye knutene at man bruker den tynne enden på slipset på mange forskjellige måter.

De svenske forskerne brukte den nye slips-innsikten til å utvide den gamle modellen.

Cambridge-modellen hadde åtte forskjellige slipsteknikker som vi bruker for å knyte slipset. Forskerne ved KTH utvidet dette til elleve.

– Vi fjernet også noen av begrensingene i modellen, sier Vejdemo-Johansson.

Dermed ble det også et hav av nye teknikk-kombinasjoner, og de endte til slutt med 266 682 forskjellige varianter. Hvis du vil prøve noen av disse, har forskerne bak artikkelen laget en automatisk slipsknutegenerator som henter fram tilfeldige knuter. Hver gang du laster siden på nytt, kommer det nye instruksjoner.

Mikael Vejdemo-Johansson skal ha prøvd et knippe av de forskjellige knutene og kommet fram til at mange ikke alle er pene. Noen ble skjeve varianter av Trinity-knuten.

Referanse:

Mikael Vejdemo-Johansson mfl: More ties than we thought. PeerJ Computer Science, mai 2015. DOI 10.7717/peerj-cs.2

Powered by Labrador CMS