Slik får du i ungen mer grønnsaker

La barnet velge, mos grønnsakene og introduser nye smaker er blant anbefalingene etter stort, europeisk forskningsprosjekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Haywire Media)

Denne uken møtes forskere i sennepsbyen Dijon i Frankrike for å legge frem rapporter om barnekosthold som del av prosjektet HabEat.

Mange av studiene har sett på hva det er som gjør at barn spiser som de gjør, og hvordan matvaner oppstår.

Blant annet presenterer forskere resultater fra en fire år lang undersøkelse av 18 000 mødre og barn og fra fire store europeiske befolkningsundersøkelser.

Den første delen av prosjektet har undersøkt læringsmekanismer hos små barn fra seks måneder til tre år, altså hvordan de lærer å like og ikke like grønnsaker.

Denne første tiden, særlig akkurat overgangen fra morsmelk til fast føde, er svært viktig for barnets senere vaner, ifølge en pressemelding fra det franske instituttet for landbruksforskning, som arrangerer møtet i Dijon.

Den andre delen har sett nærmere på de litt større barna, fra tre til seks år, og hvordan man kan få de til å spise mer grønnsaker.

Blant resultatene er:

  • Å introdusere moste grønnsaker til smårollinger gjør at de liker flere grønnsaker på kort og mellomlang sikt.
     
  • Å gi barnet en ny grønnsak flere ganger gjør at de spiser  mer av den, og det gjelder selv hos kresne unger. Men å oftere gi 3-6-åringer grønnsaker som de kjenner fra før av, gjør ikke at de spiser mer.
     
  • En strategi for å få 3-6-åringene til å spise mer grønnsaker er å la dem velge mellom to stykker.

Som del av det EU-finansierte prosjektet er det også blitt laget en nettside med tips til foreldre.

Norske anbefalinger

Ifølge Helsedirektoratet bør man gradvis tilvenne barnet nye smaker og konstistenser når de er mellom to og fem år gamle.

De anbefaler også å tilby smårollingen frukt og grønnsaker til hvert måltid, og skriver at man bør dele dem opp, for da spiser barnet mer .

Når barnet blir litt større bør man også legge ved oppskåret frukt og grønt i matpakken, ifølge Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS