Et daglig inntak av 2, 5 gram proteiner fra melk eller fisk var nok til å bedre blodsukkerreguleringen. (Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix).

Melkeprotein regulerer blodsukkeret hos overvektige

En ny studie viser at proteiner fra melk, torsk og sild ga bedre blodsukkerregulering hos overvektige.

Hvert år dør rundt 2,8 millioner personer av fedmerelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes.

I en ny studie fant forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) at proteiner fra torsk og sild, samt fra melk gir bedre kontroll av blodsukkeret. Det kan kanskje bidra til å redusere risikoen for å utvikle overvektsrelaterte sykdommer.

– Med dårlig regulert blodsukker er man på god vei til diabetes og hjerte- og karsykdommer, men det er mulig å redusere risikoen dersom man endrer matvanene, sier forsker Oddrun Anita Gudbrandsen, ved Klinisk institutt 1, UiB.

Gudbrandsen og hennes forskningsteam så at et daglig inntak av 2, 5 gram proteiner fra melk eller fisk, som tilsvarer en desiliter melk eller ti gram fisk, var nok til å bedre blodsukkerreguleringen.

Studien er publisert i European Journal of Nutrition.

Forskjell på proteiner

I løpet av åtte uker spiste de 90 overvektige deltakerne i studien tre doser protein i tablettform, per dag. Dette er personer som er i risikosonen for å få dårlig blodsukkerregulering.

– Deltakerne har vært utholdende. Det har sikkert vært en prøvelse å ta tabletter over så lang tid, sier Gudbrandsen.

– Studien startet fordi jeg irriterte meg litt over at kostholdsrådene ikke skiller mellom ulike typer av proteinkilder, men vi ser at det er helt klart forskjell på proteiner fra melk, planter, kjøtt og fisk, og det er også tydelig at ulike typer av fiskeproteiner har ulike effekter på helsa.

Oddrun Anita Gudbrandsen er forsker ved Klinisk institutt 1, UiB. (Foto: Kim Andreassen).

Lakseprotein ga ingen effekt

Mens studien viste at proteiner fra sild og torsk har god effekt på blodsukkerreguleringen og insulinfølsomheten, så hadde proteiner fra laks ingen effekt.

– Siden vi så effekter med så lave proteindoser fra melk, torsk og sild, så tror vi at det kan skyldes at disse proteinkildene inneholder bioaktive peptider.

Peptider er korte aminosyrer, disse kan gå rett over i blodet etter at proteinene er fordøyd. Gudbrandsen forklarer at når peptider er bioaktive betyr det at de har en regulerende funksjon på biologiske prosesser i kroppen.

– Det er påvist bioaktivitet for flere peptider fra melk og fisk, og disse er vist å ha gunstig effekt på regulatorer av blodsukkeret, også i lave doser. Det ser ut til at flere små proteindoser kan være mer effektivt enn få og store proteindoser, sier Oddrun Anita Gudbrandsen.

FAKTA OM PEPTIDER

  • Et peptid er en kort kjede av aminosyrer som er bundet sammen.
  • Noen hormoner (for eksempel insulin) og neurotransmittorer er peptider.
  • Peptider fra fisk og melk er vist å ha gunstige effekter på blodsukkerregulering, kolesterolverdier og blodtrykk.

Referanse:

Ida Heir Hovland m.fl: Effects of low doses of fish and milk proteins on glucose regulation and markers of insulin sensitivity in overweight adults: a randomised, double blind study. European Journal of Nutrition, 10. April 2019. (Sammendrag).

Powered by Labrador CMS