Hva er det med rødt kjøtt som kan øke risikoen for kreft? (www.colorbox.no)

Hva er skadelig med rødt kjøtt?

Hva gjør biffen og kjøttdeigen til en kreftrisiko? Det røde og det bearbeidete kjøttet har kommet på kostholdsmyndighetenes varskuliste etter tydelige koblinger til tarmkreft. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Rødt kjøtt er et eksempel på at det er kommet ny dokumentasjon, og slike funn gjøres gradvis. Over tid kan du se at noe er mer skadelig enn man tidligere har trodd.

Det sier Rune Blomhoff, som har ledet arbeidsgruppa som har laget utkastet til de nye kostrådene, underbygget med en foreløpig rapport på nesten 400 sider.

Rådet fra rapporten er å holde det ukentlige inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt på maksimalt 500 gram i uka, etter at forskningen som er oppsummert viser en klar sammenheng mellom inntak av dette kjøttet, og kreft i endetarm og tykktarm.

Omtrent 3 000 nordmenn får kreft av denne typen hvert år, ifølge tall fra Kreftforeningen.

Mekanismene som kan gjøre at disse kjøttypene framkaller kreft, kan være sammensatte, ifølge ernæringsprofessoren.

Kreftfremkallende stoffer og prosesser

- I rødt kjøtt finnes det stoffer som vi kaller karsinogener, som kan skade arvestoffet dna, og øke risikoen for at det dannes kreftceller, sier Blomhoff.

Rødt kjøtt er det kjøttet som har flere røde enn hvite muskelfibre, som det fra okse, sau og svin.

Det anbefales altså også å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt, og spesielt det røde. Det gjelder ikke alle typer bearbeiding, men produkter som har vært utsatt for røyking, salting og andre konserveringsmidler.

Eksempler på slike matvarer er røkt skinke, bacon, salami, røkte pølser, og det meste av kjøttdeig og farseprodukter som er på markedet, ifølge rapporten.

- Man kan blant annet tenke seg at det er jernet i kjøttets muskelfibre som kan virke lokalt i tarmen, fordi jern er skadelig i fri form. Her er det antakelig flere ting som virker sammen – et knippe mekanismer, sier Blomhoff.

Tarmkreft

Ifølge Kreftforeninegn er tarmkreft den hyppigste kreftformene hos begge kjønn, nest etter prostatakreft hos menn og brystkreft hos kvinner, og omtrent 5-10 prosent av pasientene har en arvelig disposisjon.

Kreft i tykktarmen rammer stort sett de eldste aldersgruppene og bare ca 10 prosent forekommer under 55 år.

Av disse er det omtrent like mange menn som kvinner, ifølge Kreftforeningen.

Når trer risikoen inn?

Arbeidsgruppa bak kostrådene måtte stille seg en rekke spørsmål når de skulle fastsette et anbefalt inntak av det røde og det behandlede kjøttet, som de erkjenner er populære matvarer i Norge.

- Rødt kjøtt er en utfordring. Det man har sett er at de som spiser mye av dette kan ha en økt risiko for ulike kreftsykdommer. Da kommer spørsmålene: Hvor mye er skadelig, og hva skal man anbefale?

- Skal man anbefale at folk bør unngå å spise rødt kjøtt? Datagrunnlaget gir ikke noe terskelnivå for når risikoen kommer, så hva sier vi da? sier Blomhoff.

Ut fra kunnskapen som arbeidsgruppa samlet inn, fant de ut at 500 gram ville være et rimelig mål, sett i forhold til matvanene i Norge, og hvor mye det kjøttet så ut til å påvirke kreftrisikoen.

- Jeg tror det er viktig at folk blir klar over at man ikke bør spiser rødt kjøtt til middag hver dag, men man bør heller ikke bli fanatisk og overtolke kostrådene, sier Blomhoff.

Kilder:

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer i Norge, Nasjonalt råd for ernæring, 9.5.2010.

Kreftforeningen om tarmkreft

Powered by Labrador CMS