Gå bort sjokoladesuget

Desperat etter brunt gull? Et par runder rundt kvartalet kan lette suget, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

97 prosent av damer og 68 prosent av menn blir til tider overfalt av en voldsom og ustoppelig trang til å skuffe i seg ett eller annet godt.

Dette godtet består som oftest av noe fett eller søtt, eller begge deler, og sjokolade troner ikke overraskende på toppen av lista over våre mest uimotståelige fristelser.

Det er kanskje ikke så rart, siden kakao inneholder alle mulige slags kjemiske forbindelser som får kroppen til å synes at den har det bra. Dessverre er for mye sjokolade etter sigende verken sunt eller slankende.

Men nå mener altså forskere ved Exseter University at de har funnet et billig og enkelt middel mot godesuget:

En gåtur.

Det trengs ikke mer enn 15 minutter med rask gange før tanken på sjokolade ikke lenger er like hypnotiserende, ifølge Adrian Taylor, en av forskerne bak studien.

Mindre fristet

Undersøkelsen involverte 25 sjokoladefans som måtte holde seg unna yndlingsgodteriet i tre dager før testen. Undersøkelsen begynte med enten 15 minutters hvile eller et kvarters rask gange, står det i ei pressemelding fra University of Exeter.

Etterpå måtte deltagerne gjøre oppgaver som vanligvis øker sjokoladesuget. Dette kunne for eksempel dreie seg om mentale oppgaver eller om å pakke ut en sjokolade av papiret sitt.

Resultatene viste at deltagerne hadde merkbart mindre sjokoladesug etter en gåtur enn etter å ha hvilt. Og effekten holdt seg minst ti minutter etter økta.

I tillegg ble gåerne mindre påvirket av fristelsene i oppgavene etterpå.

Men forskerne er ikke så veldig overrasket. De har nemlig gjort andre undersøkelser som har vist at fysisk aktivitet kan lette abstinensen etter både nikotin og narkotiske stoffer.

- Nevrobiologer har antydet at det kan være felles prosesser i belønningssystemet i hjernen for avhengighet av både stoff og mat, og det kan hende at trening påvirker hjernekjemikalier som er med på å regulere suget, sier Taylor.

– – –

Og hva sjokoholikerne mener om saken?

Vel. Det høres jo unektelig sannsynlig ut at sjokolade er dop.

Men 15 minutters gange?

Det er vel ikke mer enn den minste strekningen man må regne med å gå for å skaffe nye forsyninger? Kan aldri huske at desperasjonen bleknet noe nevneverdig innen man kom fram til kjosken…

Referanse:

A. H. Taylor & A. J. Olivera, Acute effects of brisk walking on urges to eat chocolate, affect, and responses to a stressor and chocolate cue: an experimental study, Appetite, publisert online 13. september 2008.

Powered by Labrador CMS