Frokost = bedre helse og karakterer

Skoleelever som ikke spiser frokost får dårligere karakterer og står i fare for å få psykiske problemer, viser en omfattende undersøkelse om frokostvaner blant norsk skoleungdom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

7.500 norske tiendeklassinger deltok i undersøkelsen, som ser på frokostvanenes effekt på faglige prestasjoner og psykisk helse målt som angst og depresjoner. Undersøkelsen viser at bare 55 prosent av jentene og 66 prosent av guttene spiser frokost daglig.

- Hovedfunnet viser at det er en sterk sammenheng mellom hvor ofte du spiser frokost og karakterene du får i tiendeklasse, sier Lars Lien ved Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo til TV 2.

Elever som ikke spiser frokost har dobbelt så stor sannsynlighet for dårlige karakterer som dem som spiser frokost daglig.

- Undersøkelsen er kontrollert for røyking, slanking og foreldrenes utdanningsnivå, sier Lien.

Når det gjelder mental helse er det for guttene det har størst konsekvenser å droppe frokosten. Gutter som ikke spiser frokost har tre ganger så stor sannsynlighet som frokostspisende kamerater for å få angst eller depresjoner.

Lien mener resultatet av undersøkelsen er så oppsiktsvekkende at det bør få konsekvenser for hvordan skolehverdagen organiseres.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS