Vegetarianere med prostatakreft har færre problemer med seksuell dysfunksjon enn menn som spiser kjøtt. Det viser en ny studie.

Flere ereksjoner: Plantebasert kosthold knyttet til bedre seksuell helse

Gir et vegetarisk kosthold deg flere ereksjoner? Ernæringsforsker mener effekten er beskjeden.

Vitenskapen har allerede slått fast at vegetarkost er mindre skadelig for klimaet enn kjøttmat.

Nå kommer en ny studie med enda et mulig pluss ved det plantebaserte kostholdet:

Bedre seksuell helse.

Nærmere bestemt oppnår menn med prostatakreft opptil 8 til 11 prosent bedre resultater på mål for seksuell funksjon, inkludert evnen til å få ereksjon, hvis de har en vegetarisk diett.

Samtidig er plantebasert kosthold forbundet med 14 prosent bedre score på urinveiskomplikasjoner og 13 prosent færre hormonelle utfordringer, for eksempel forekomst av depresjon, som kan hemme sexlysten.

Dette er konklusjonen i en analyse basert på data fra totalt 3505 menn med prostatakreft som er publisert i tidsskriftet Cancer.

Beskjeden effekt på et stort problem

Kjøtt inneholder mye mettede fettsyrer og kolesterol, og det kan kanskje påvirke blodtilførselen til penis og bidra til seksuell dysfunksjon.

Spørsmålet er hvor stor effekten av et plantebasert kosthold er.

– Vegetarkost er forbundet med en ganske beskjeden effekt på et problem som er stort, sier Jens Rikardt Andersen, som er kostholdsforsker ved Københavns Universitet og har gjennomgått den nye studien.

Han er også utdannet lege med spesialisering i indremedisin, og sier følgende om de nye funnene:

– Seksuell dysfunksjon er svært vanlig blant menn som er i behandling for prostatakreft, og det er derfor positivt at vi finner en effekt i forhold til maten.

– Det er en utmerket studie, utført av dyktige folk. Man kan si mye bra om den, sier han.

På den annen side ser han flere utfordringer med måten resultatene tolkes på i den vitenskapelige artikkelen og den tilhørende pressemeldingen.

Derfor kan man ikke konkludere med at et vegetarisk kosthold fører til flere ereksjoner overalt.

Forsker: Håp for pasienter med seksuell dysfunksjon

Den nye publikasjonen er en såkalt observasjonsstudie. Forskerne har analysert data fra spørreskjemaer blant pasienter som har svart på spørsmål om kosthold flere ganger mellom 1986 og 2016.

– Funnene våre gir håp til dem som leter etter en måte å forbedre livskvaliteten på etter operasjon, stråling eller andre behandlingsformer som kan gi betydelige bivirkninger, sier hovedforsker Stacy Loeb i en pressemelding om den nye studien.

Hun er urolog og professor ved NYU Langone Health, og noen av bivirkningene hun snakker om, er særlig knyttet til seksuell helse.

Menn som behandles for prostatakreft, opplever problemer med ereksjon, hyppig vannlatingstrang og hormonelle endringer som kan påvirke humøret, inkludert seksuell lyst.

Og dette er noen av de bivirkningene som ser ut til å være mindre utbredt blant menn som spiser et mer plantebasert kosthold.

– Det er et ganske enkelt skritt som pasienter (med prostatakreft) kan ta: å legge til mer frukt og grønnsaker i kostholdet og samtidig redusere inntaket av kjøtt og meieriprodukter, sier Loeb.

Kostholdsforskere tar forbehold

Jens Rikardt Andersen vil imidlertid ikke gå fullt så langt i tolkningen av resultatene. Han savner blant annet følgende forbehold:

Dataene om kostholdsvaner kommer utelukkende fra pasienter som ikke har hatt spredning av prostatakreften.

– Det betyr at vi dekker utviklingen av den fredelige formen for prostatakreft. Og det er ganske viktig, fordi sykdommen vanligvis sprer seg etter hvert som tiden går, sier han.

Dessuten er dette observasjoner av kostholdsvaner. Ingen har med andre ord endret kostholdet sitt i løpet av forsøket.

– I denne studien kan man ikke se om man får effekten hvis man endrer kosthold. I stedet sier den noe om hvilken livskvalitet man har hvis man allerede spiser vegetarisk og har gjort det i en årrekke, sier Andersen.

Generelt er det en utfordring med kostholdsstudier at det er vanskelig å følge kostholdsendringer over flere år. Det kan derfor være vanskelig å si noe om hvordan de påvirker folks helse.

På den annen side er den aktuelle studien sterk på de premissene den er satt opp på, ifølge Andersen.

– Studien styrkes av at man har data om så mange pasienter over så mange år, sier han og understreker at man i studien også har kontrollert grundig for andre mulige forklaringer på økt seksuell helse blant vegetarianere:

Blant annet informasjon om røykevaner, vekt og andre sykdommer som diabetes.

Referanse:

Stacy Loeb mfl.: Plant-based diet associated with better quality of life in prostate cancer survivors. Cancer, 2024. (Sammendrag) Doi: 10.1002/cncr.35172

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS