Kakao er sunnere enn rødvin og te

Sjokolade, vin og te er godt for kroppen. Men hvilken av dem er sunnest?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved et kafébord i sommer ble jeg stilt overfor følgende viktige spørsmål: Hvis du måtte holde deg til bare én type drikk resten av livet, hvilken ville du velge? Vrient. Her er undersøkelsen som kunne ha hjulpet meg med valget.

Antioksidanter

Dungevis av antioksidanter sørger for at te kan hindre kreft, sjokolade er bra for hjertet og beina, og rødvin er godt for så masse at vi ikke gidder å liste det opp en gang. Nå har forskere fra Cornell University i New York satt opp et forrykende finaleheat mellom de drikkbare versjonene av de tre.

For å være sikker på at antioksidantene ikke kom fra andre ingredienser, var kakaoen i forsøket laget av to spiseskjeer med rent kakaopulver rørt ut i varmt vann. Det er omtrent like mye som finnes i en porsjonspose med hurtigkakao.

Sjokoladedrikken ble sammenlignet med grønn og sort te, laget av to kopper vann med vanlige teposer i, og et glass med California Merlot. Resultatet var som følger:

Kakao banket rødvin, som banket grønn te, som banket sort te.

Best å drikke

Koppen med kakao viste seg å ha dobbelt så mange antioksidanter som et glass rødvin, to-tre ganger så mye som en kopp grønn te og opptil fem ganger så mye som svart te, melder BBC. Varm kakao ser dessuten ut til å gi fra seg flere av de sunne stoffene enn en kald sjokoladedrikk.

Det er kakaobønnene som inneholder de sunne stoffene, men i følge forskerne er det ikke like bra å hive innpå ei plate med melkesjokolade. En 40-grams sjokolade inneholder nemlig omtrent åtte gram med usunt, mettet fett, mens det bare finnes 0,3 gram i en gjennomsnittlig kopp kakao.

Friskere

Antioksidantene i kakaoen heter polyfenoler. De hjelper kroppen med å ta knekken på frie radikalere som ødelegger celler og lager kreft. Dermed kan kakaoen beskytte både mot sykdommer og ekle effekter av aldring.

- En kopp kakao eller to i ny og ne kan være en deilig, varm og sunn måte å skaffe seg flere antioksidanter, sier Dr Chang Yong Lee fra Cornell University.

Vi i forskning.no har i tillegg anekdotiske (men svært uvitenskapelige) beviser for at drikken hjelper mot kjærlighetssorg, vinterdepresjon, eksamensnerver, fylleangst og PMS. Men bruk for all del hjernen. Kakao inneholder energi, kalorier altså, og følgelig blir man feit av for mye.

Referanse:

Lee, K. W.; Kim, Y. J.; Lee, H. J.; Lee, C. Y., Cocoa Has More Phenolic Phytochemicals and a Higher Antioxidant Capacity than Teas and Red Wine, Journal of Agricultural and Food Chemistry, (Article); 2003.

Lenker:

BBC: Cup of cocoa may keep doctor away
Science Blog: Hot cocoa tops red wine and tea in antioxidants

Powered by Labrador CMS