Sunne jordbærdrinker

Jordbær er både gode og sunne. Bærene kan være enda sunnere dersom de serveres i en strawberry daiquiri, ifølge ny forskning. Alkohol bedrer bærenes evne til å holde på antioksidantene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra Kasetsart-universitetet i Thailand, ledet av Korakot Chanjirakul, samarbeidet med forskere fra det amerikanske landbruksdepartementet om å finne nye måter å holde jordbær friske under oppbevaring og transport på.

De snublet over et uventet funn.

Forskerne fant ut at jordbær som ble behandlet med alkohol, hadde økt kapasitet for å beholde antioksidanter og bedre evne til å motvirke skadelige frie radikaler.

Dette gjorde at bærene ikke bare var mer holdbare - de var også sunnere, melder Journal of the Science of Food and Agriculture.

Thai-amerikansk samarbeid

Forskerne behandlet bærene med etanol, og fant markant økning i antioksidantkvalitetene.

Bær med sterke farger som jordbær har stoffer som kalles polyfenoler og antocyaniner. Disse stoffene har blitt knytttet til alt fra motstand mot kreft, til motstand mot nervesykdommer som Alzheimer og multippel sklerose.

Årsaken er at stoffene hjelper til med å hindre skadelige frie radikaler, som dannes naturlig når menneskekroppen fordøyer mat.

Hvis du mot all formodning ikke skulle være glad i jordbær, kan du trøste deg med at bjørnebær ser ut til å ha samme nytten. Forskerne ser ut til å anbefale champagnecocktails toppet med bjørnebær.

Historisk daiquiri

Her finner du en knakende god oppskrift på jordbær-daiquiri og litt om drinkens historie, mens du finner andre antioksidantrike drinker her og her.

forskning.no minner om at selv om det er kommet en god del forskning de siste årene som tyder på at alkohol kan ha en gunstig virkning på menneskekroppen, er det ett ord som alltid går igjen i forskningsrapportene: Moderasjon.

Du kan med andre ord ikke gå på fylla med god samvittighet dersom du bare presser et jordbær eller to oppi glasset.

Referanse:

C Wang et al; Natural volatile treatments increase free radical scavenging capacity of strawberries and blackberries; Journal of the Science of Food and Agriculture (JSFA); doi 10.1002/jsfa.2841.

Powered by Labrador CMS