Derfor bør vi alle spise som en fleksitarianer

Da kan vi forhindre opptil 15 millioner dødsfall hvert år og redusere klimagassutslippene betraktelig, ifølge ny rapport.

Vi spiser mat vi er vant med, som har en passende pris, som vi faktisk kan lage og som er tilgjengelig, ifølge forsker
Publisert

I den nye EAT-rapporten legger forskere frem hva vi bør spise for å holde oss innenfor planetens tålegrense, og for at maten skal bli produsert på en rettferdig måte.

Og ikke minst hva vi bør spise for å holde oss sunne og friske. 

Ifølge rapporten kan en overgang til et mer plantebasert kosthold halvere klimagassutslippene fra matproduksjon verden over og forhindre opptil 15 millioner dødsfall hvert år  – det vil si over 40.000 liv om dagen.

– Man kan kalle dette et fleksitarisk kosthold. Det er rikt på plantebaserte produkter, som fullkorn, frukt, grønnsaker og belgfrukter, men inneholder også animalske produkter, sier Line Gordon, professor ved Stockholms universitet og en av forskerne bak rapporten, i en pressemelding.

Rapporten ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet og er en oppfølging av EAT-rapporten som kom i 2019 - da den ble møtt med kritikk

Slik er et mer plantebasert kosthold

Vi bør altså spise mer fullkorn, belgfrukter som erter, linser og bønner, frukt, grønnsaker og nøtter og samtidig spise mindre animalske produkter, spesielt rødt kjøtt.

Dette er hva forskerne anbefaler at vi spiser daglig:

  • Frukt og grønnsaker: 500 gram
  • Belgfrukter: 75 gram 
  • Fullkornsprodukter (fullkornsris, hvete, mais, havre): 200 gram
  • Meieriprodukter: 250 gram ( eller 0–500 gram ) 
  • Fisk og sjømat: 30 gram (eller 0–100 gram)
  • Fugl: 30 gram per dag (eller 0–60 gram)
  • Egg: 15 gram i uken (cirka to egg)
  • Rødt kjøtt: Omtrent 15 gram (eller 0–30 gram - omtrent én porsjon i uken)

En fleksitarianer er en person som i hovedsak har et plantebasert kosthold, men som likevel inkluderer noe fisk, kjøtt, egg og melk, ifølge Store norske leksikon

Dyrke mer erter, linser og bønner

Rapporten er utarbeidet av 70 forskere fordelt på 35 land, deriblant Norge. 

De fant ut at hvis alle verdens mennesker skal spise et slikt kosthold, må vi øke enkelte deler av matproduksjonen og redusere andre deler av den.

Den globale produksjonen av belgfrukter må økes med opptil 190 prosent. Grønnsaker må øke med 42 til 48 prosent, mens husdyrproduksjonen må reduseres med 22 til 27 prosent, ifølge rapporten.

For å få til dette, trengs det penger. Opptil 500 milliarder dollar årlig frem til 2050, ifølge forskerne.

Tre hindringer

I tillegg til alle milliardene finnes det tre hindringer for at folk skal spise mer plantebasert, ifølge forskerne:

  1. Mangelen på politisk lederskap
  2. Bedriftsinteresser som bremser omleggingen
  3.  For lav etterspørsel blant befolkningen.

Ulrikke Wethal er forsker ved Senter for global bærekraft på Universitetet i Oslo.

Hun er enig i det forskerne mener er de viktigste hindringene.

Men hun setter spørsmålstegn ved forståelsen av etterspørsel blant befolkningen.

– Den er en kraftig forenkling. En slik fortelling brukes gjerne av bedrifter, og delvis også myndigheter, for å legge en stor del av ansvaret over på forbrukere, sier hun til forskning.no.

Ulrikke Wethal er forsker og doktorgradskandidat ved UiO og med i forskergruppen Bærekraftige matsystemer MatJord.

Bedrifter produserer ikke bare det vi etterspør

Ofte blir argumentet at det er forbrukerne som må endre seg og skape et marked først, og at bedriftene og matprodusentene dermed følger etter.

– Men det er jo ikke slik at bedrifter bare produserer det mennesker trenger og etterspør. Da hadde produksjon sett veldig annerledes ut, sier Wethal.

Etterspørsel er altså ikke bare noe som finnes i befolkningen. Den blir skapt gjennom ganske kompliserte dynamikker mellom produksjon og forbruk, ifølge forskeren.

Mat vi er vant med

Wethal mener mat er et komplekst – og ganske vanskelig – område å navigere i for forbrukere.

Det vi spiser formes av hva som er tilgjengelig og til hvilken pris, hva vi er vant med, hva vi har kunnskap om og kan lage, samt hva som er forventet i ulike sosiale kontekster.

– Vi har også ulike forståelser av hva som er et sunt, normalt og godt kosthold, sier Wethal.

Hun mener EAT-rapporten er viktig.

– Den kan brukes til å legge press på politiske myndigheter om å bruke sterkere virkemidler for å vri matproduksjonen mot et mer plantebasert kosthold.

Referanse:

Johan Rockström m.fl: The EAT–Lancet Commission on healthy, sustainable, and just food systems. The Lancet. 2025

LES OGSÅ

Opptatt av klima og miljø?

Her får du jevnlige utslipp av nyheter fra forskning.no om klimaendringer, miljø, forurensning og truede arter.

Meld meg på nyhetsbrev

 

Powered by Labrador CMS