Annonse

Antioksidanter kan forhindre kreft i bukspyttkjertelen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å spise antioksidantene C- og E-vitamin samt selen kan du redusere faren for å få kreft i bukspyttkjertelen. Det hevdes i en ny rapport fra forskere ved Norfolkavdelingen til European Prospective Investigation of Cancer (EPIC).

Hvert  år dør en kvart million personer på verdensbasis av kreft i bukspyttkjertelen. I fjor døde blant annet Steve Jobs av denne kreftformen, som regnes som en av de mest dødelige formene for kreft. Etter fem år er overlevelsesraten kun på fire prosent. Man har tidligere antatt at gener, røyking eller type 2 diabetes er risikofaktorer, men nå mener forskerne bak den nye studien at det du spiser også kan påvirke sjansene for bukspyttkjertelkreft.

Gjennom å følge nøye med på matvanene til mer enn 23 500 personer så forskerne at personer med høyt inntak av antioksidanter var betydelig mindre utsatt for å få kreft i bukspyttkjertelen. Om sammenhengen bekreftes, kan denne formen for kreft forhindres i mange tilfeller, mener forskerne fra EPIC.

C-vitaminer kan du finne i blant annet appelsiner, paprika og poteter, mens E-vitaminer og selen finnes i egg, fisk og skalldyr. (forskning.no/KdlC)

Powered by Labrador CMS