Kuer i solarium skal gi mer D-vitamin

For lite D-vitamin er et problem for mange mennesker, ikke minst om vinteren. Nå forsøker danske forskere å få kuene til å produsere vitaminet året rundt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du

Det finnes flere forskjellige typer D-vitamin, for eksempel D2 og D3, som begge er viktige for mennesker.

D3-vitamin er det vitaminet mennesket og andre pattedyr produserer når strålene fra solen treffer huden.

 

 

Et nytt dansk forskningsprosjekt vil nå prøve å få kuene til å produsere mer D-vitamin selv.

Både mennesker og kuer produserer det viktige D-vitaminet når strålene fra solen treffer huden vår.

Om vinteren gir den begrensede mengden sol imidlertid ikke den samme effekten, og opp mot 70 prosent av oss får ganske enkelt for lite D-vitamin om vinteren.

Hvis kuene kunne produsere D-vitamin hele året, ville melken deres kunne hjelpe de vitamintrengende menneskene, også når solen ikke er der.

Året rundt

– Målet er å produsere D-vitaminholdig melk hele året rundt, sier prosjektforsker ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Århus Universitet, Lone Hymøller, som står for den innledende delen av prosjektet.

I denne fasen, som nettopp er satt i gang, har kuene fått på seg klær som skal dekke forskjellige deler av kroppen.

Noen kuer utstyres med en slags kjole som dekker nesten hele kroppen, samt en jurbeskytter som kan sammenlignes med en BH. Andre er bare ikledd kjole eller BH, mens de mer vågale går helt uten klær.

– Teorien er at det er de tynnhudete områdene som for eksempel mulen eller juret som kan produsere D3-vitamin, så vi prøver å isolere nettopp de områdene, forklarer Hymøller.

En tur i solarium

Kuene har vært i fjøset hele vinteren, uten å få D-vitamintilskudd, og kommer med sin nye bekledning ut i dagslyset i tre uker. Deretter skal forskerne undersøke hvor mye D-vitamin de enkelte kuene har produsert.

På den måten håper de å kartlegge hvor på kroppen kua produserer vitaminet, slik at neste del av prosjektet kan settes i gang.

Her er det planen at kuene skal stå i en slags solarium som skal bestråle dem med særlig UV-lys, som er optimalisert til produksjon av D-vitamin, forteller Hymøller.

Detaljene i den andre delen av prosjektet er enda ikke klare. For tiden sitter det flere ingeniører og arbeider med hvordan en slik UV-lampe skal lyse.

Men det endelige målet er klart: Å finne en modell, slik at man kan ha løsdrifststaller som gir kuene D-vitaminfremmende UV-lys året rundt.

Forsøket med de tildekkede kuene er en del av et større forskningsprosjekt om fettoppløselige vitaminer hos kyr, som foregår i samarbeid med Matvareinstituttet ved DTU og bransjeorganisasjonen Dansk Kvæg.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
 

Lenke:

Lone Hymøllers profil

 

 

Powered by Labrador CMS