Valnøtter lettet på trykket

Valnøtter og valnøttolje i kosten kan sette kroppen i bedre stand til å takle stressende situasjoner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Valnøtter i vekst på treet. (Foto: California Walnut Commission)

Det antyder ny studie publisert i Journal of the American College of Nutrition.

Forskere fra Penn State University har ledet studien, og undersøkt hvordan nøttene og oljen påvirker blodtrykket, både når kroppen hviler og utsettes for stress.

Da de innlemmet valnøtter og valnøttolje i kosten til deltakerne, ble blodtrykket deres lavere både i hviletilstand, og når de ble utsatt for stress i en laboratoriesetting.

Nærmere bestemt handlet det enten om at de måtte holde en tale, eller at den ene foten måtte ta turen oppi ei bøtte kaldt vann.

Antyder nedgang ved stress

- Resultatene er i overensstemmelse med flere studier den senere tid som viser at valnøtter kan redusere blodtrykk og kolesterolverdier.

- Studien antyder at blodtrykket også reduseres når en person utsettes for stress i dagliglivet, sier forsker og førsteforfatter Sheila G. West, i en pressemelding.

West legger til at dette er den første studien som peker mot at valnøtter og valnøttolje reduserer blodtrykket ved stressituasjoner.

- Funnene forteller oss at endringer i kostholdet kan hjelpe kroppen vår til å takle stress på bedre måter, mener hun.

Antioksidanter og umettede fettsyrer

Valnøtter er rike på fiber, antioksidanter og umettede fettsyrer, en av dem kalles alpha linolenic acid (ALA), og er en omega 3-fettsyre.

Forskerne tror disse stoffene kan forklare den gunstige effekten på blodtrykket til deltakerne, ifølge pressemeldingen, sendt ut fra Pennsylvania State University.

22 antatt friske personer med forhøyede verdier av kolesterolet LDL, såkalt dårlig kolesterol, deltok i studien.

De fikk servert samtlige måltider av forskerne over tre tidsperioder som hver var på seks uker.

Forskjellige dietter

Deltakerne ble satt på tre forskjellige dietter, i tilfeldig rekkefølge, med en ukes opphold mellom hver.

De valnøttrike diettene i studien inneholdt i snitt 18 halve valnøtter daglig, 37 gram. I tillegg inntok de valnøttolje, 15 gram. En tredje diett inkluderte også linfrøolje, 19 gram. (Foto: Heather Annette Miller; Penn State)

Den ene dietten var en typisk amerikansk, med en anselig mengde mettet fett.

Den andre omfattet i snitt 18 halve valnøtter (37 gram), og 15 gram valnøttolje daglig, som erstatning for noe av det mettede fettet og proteinene i den første dietten.

Den tredje rommet både valnøtter, valnøttolje - og dessuten linfrøolje (19 gram). En røntgenundersøkelse av arterier til personer som også inntok linfrøolje, antydet en gunstig effekt på blodårene.

Men forskerne har ikke testet om linfrøoljen alene står for en slik positiv virkning.

Alle diettene ble tilpasset hver enkelt deltaker med hensyn til kalorimengden, slik at de verken skulle gå opp eller ned i vekt.

Dermed ble det individuelle variasjoner i hvor mange gram nøtter og olje den enkelte spiste mens studien pågikk.

Mottatt støtte fra California Walnut Commission

Den nye studien er støttet av The California Walnut Commission, The Heart and Stroke Foundation i Canada og National Institutes of Health.

To av forfatterne på studien, nevnte Sheila G. West og Penny M. Kris‐Etherton, oppgir i feltet for interessekonflikter at de tidligere har vært medlemmer av California Walnut Commission sin Scientific Advisory Committee.

De har dessuten mottatt støtte til forskning fra nevnte kommisjon, samt Flax Canada 2015, opplyses det i studien.

Referanse:

Effects of diets high in walnuts and flax oil on hemodynamic responses to stress and vascular endothelial function. Sheila G. West, et al. Journal of the American College of Nutrition.

Powered by Labrador CMS