- Svart ris like sunt som blåbær

En tradisjonell type ris kalt svart ris er stappfull av antioksidanter og like sunt som blåbær, hevdes det i en amerikansk studie. Norsk professor er skeptisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Svart ris er en lite brukt risvariant. Ny forskning viser at den inneholder mye antioksidanter. (Foto: Wikimedia Commons)

En studie lagt fram på en konferanse i regi av American Chemical Society viser at det er et høyt innhold av en type antioksidanter i kli fra svart ris.

Kli er den næringsrike, ytre delen av riskornet.

Svart ris er en tradisjonell risvariant som blant annet ble dyrket og høyt verdsatt langt tilbake i tid i det keiserlige Kina.

Risen inneholder fargepigmenter som gir den en svart farge. Det hevdes nå at svart ris kan konkurrere med blåbær og andre ville bær i sunnhet.

- Dersom bær brukes av hensyn til helsa, hvorfor ikke svart ris og kli fra svart ris? Spesielt kli fra svart ris vil være et enestående og økonomisk gunstig utgangspunkt for å øke forbruket av helsebringende antioksidanter, sier Zhimin Xu i en pressemelding.

Xu er forsker ved Louisiana State University Agricultural Center i Baton Rouge og ansvarlig for studien.

Fargerik

Svart ris brukes mest for den dekorative fargen, for eksempel i sushi eller italienske retter. Den er å få kjøpt i noen spesialforretninger i Norge.

- Det er et produkt som noen kommer og spør etter av og til, sier Olav Lie i spesialforretningen Gutta på Haugen i Oslo.

Ordinær ris er brun, og det er denne det produseres mest av i verden. Risen du kjøper i butikken er ofte hvit. Det er fordi all ris blir hvit når agnene - skallene som dekker selve riskornet - fjernes sammen med deler av kliet gjennom prosessen som kalles polering.

Ved siden av den vanlige brune risen finnes det i tillegg til svart ris også fiolett ris. Det er fargestoffene i disse lite brukte variantene som inneholder antioksidanter.

Som i ville bær

I studien som nå er lagt fram er innholdet av antocyaniner i kli av svart ris undersøkt. Den konkluderer med at innholdet er høyt, og på nivå med de fleste ville bær. Studien konkluderer med at kli fra svart ris eller ekstrakter kan brukes som kilde for antioksidanter i matvarer.

Verden over har salg av produkter av blåbær og andre ville bær blitt en storindustri, på grunn av de ettertraktede antioksidantene. Men blåbær og andre ville bær er dyre i innkjøp.

I den nye studien framheves det at kli fra svart ris har mindre karbohydrater enn blåbær og burde være et godt alternativ – for eksempel i frokostblandinger.

Det pekes også på at ekstrakt fra svart ris kan erstatte kunstige fargestoffer i maten.

Stiller spørsmål

Professor Andrew R. Collins ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo er imidlertid skeptisk til hvordan funnene presenteres.

- Forskning på naturlig forekommende antioksidanter er notorisk vanskelig å vurdere med tanke på helseeffekter hos mennesker, sier Collins til forskning.no.

Han har ikke hatt tilgang på hele studien som er lagt fram på konferansen, men mener det er for lettvint å hevde at en matvare har positive helseeffekter kun ut fra påvisning av én enkelt faktor. Alle matvarer utgjør en cocktail av ingredienser og det er den samlede virkningen som har betydning.

Antocyaniner er rett nok effektive antioksidanter i laboratoriet, men de opptas ikke lett i kroppen. Generelt er forskningen på antioksidanter inne på spor som fører til at det stilles mange nye spørsmål om effekten av dem.

- Her bør man rett og slett gjøre flere studier, slår Collins fast.

Trenger ikke kunstig mat

Såkalt functional foods, der matvarer tilsettes ulike næringsstoffer, er en global vekstnæring.

- Jeg anbefaler bruk av uraffinerte matvarer, og ville ikke hatt noe i mot å ha svart ris-kli i frokostblandingen min, sier Collins.

Han er imidlertid skeptisk til å bruke ressurser på å tilsette ekstrakter fra svart ris - eller antioksidanter generelt - i ulike matvarer.

Powered by Labrador CMS