Tips til gründere

Det er ikke nok å ha en spennende oppfinnelse eller en generekt god idé for å etablere en levedyktig bedrift. Du må ha en god forretningsidé.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det avgjørende om du kommer til å lykkes, er at det finnes et marked som vil kjøpe produktet ditt. Gjør derfor hjemmeleksen din før du begynner å lete etter investorer og kunder.

Vi bringer her en samling tips, informasjon og erfaringer som kan gjøre det lettere å komme i gang:

Papirarbeid La oss like godt ta det med det samme: For å kunne etablere en bedrift, må du forholde deg til en rekke etater. Du slipper ikke unna en posjon papirarbeid.

Fem viktige etater
Bedin - Bedriftsinformasjon
 

Forretningsidé Formuler forretningsideen din skriftlig. Da blir det lettere for deg selv å vurdere den og formidle den til andre.

Forretningsidéens innhold Forretningsidéen er en spissformulering av hva bedriften din skal drive med. Den skal være lett å kommunisere, og den skal med noen få setninger gi svar på:

- Hva skal du selge?
- Til hvem skal bedriften levere?
- Hvordan skal bedriften levere?
- Hva gjør bedriftens tilbud spesielt for den valgte kundegruppen?
- Hva gir den et fortrinn i forhold til konkurentene?
 

Fra forretningsidé til forretningsplan Etter hvert som du får bearbeidet konseptet ditt gjennom arbeid med forretningsplanen bør du stille deg noen flere detaljerte spørsmål:

- Hva er kundene først og fremst interessert i?
- Er dette den beste måten å tilfredsstille kundene?
- Hvem i dette markedet er det som tjener mest penger?
- Er det mulig å spesialisere seg, gjøre ting enklere, billigere eller selge på en annen måte?
- Hva skal egentlig min rolle i dette markedet være?
- Hvordan skal jeg skaffe kunder?
- Finnes det grep eller måter å organisere seg på som øker fortjenesten?
 

Tenk langsiktig Når du har klart å svare overbevisende på dette, er det på tide å lage en strategi for å gjøre ideer om til praksis. Her gjelder det å gå de riktige skrittene og ha is i magen. Det kan ta år før bedriften din begynner å tjene penger.

Patentering Før eller siden vil behovet for patentering dukke opp. Det er viktig å beskytte produktene eller prosessene dine mot fremtidige kopiering.

Les mer om patenter

Trenger du veiledning? Penger? Det finnes flere muligheter til å få støtte til etablering av bedrifter, både fra det offentlige og det private. For mer informasjon, prøv:

Innovasjon Norge.
Norsk Venture Kapitalforening
myVentureLab.com
Elektronisk etablererskole
 

 

Gründerhistorier

forsknin.no har samlet en del gründershistorier som forteller om noen av de suksesskriteriene og snublesteinene en gründer ikke kommer utenom.

Klikk her for å lese om gründernes erfaringer

Powered by Labrador CMS